Skuplje sjeme, ratari na muci

Dragana Keleč
Skuplje sjeme, ratari na muci

Banjaluka - Poljoprivrednike u RS očekuju više cijene sjemena nego lani, zbog čega će mnogi skratiti brazdu.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković kaže da svaki skok cijena, pa makar i minimalan, ratare dovodi u težak položaj. On ističe da su ga distributeri i predstavnici pojedinih sjemenskih kuća već informisali da će sjemena poskupjeti.

- Cijene sjemena ove godine biće više za tri do pet procenata nego lani. Čini se da to nije mnogo, ali za naše poljoprivrednike je i previše. Jedva su preživjeli poplave i svako poskupljenje je ogroman teret - rekao je Marinković.

Pored poskupljenja i nevremena, poljoprivrednicima već dvije godine problem stvara sortna lista sjemena, a posebno kada je riječ o najnovijim hibridima kukuruza.

- Problem sa sortnom listom sjemena je u tome što nadležne institucije nikako ne odobravaju uvoz novih hibrida, koji su apsolutno adaptirani na klimatske promjene na našem području - istakao je Marinković.

On apeluje na nadležne institucije da konačno završe sortnu listu i da na nju uvrste i hibride koji su priznati od strane Evropske unije.

- Imamo sličan problem i sa zaštitnim sredstvima, koji posebno ide na štetu voćarima. Nemamo na listi novija hemijska sredstva koja su dozvoljena u EU. Čim ih nema na listi, voćari ne mogu ni da ih koriste, a onda ne mogu ni da ostvare plasman na evropsko tržište jer ih nisu koristili - kazao je Marinković.

Da ratari kubure sa mnogim problemima slaže se i predsjednik Udruženja poljoprivrednika u Semberiji Ljubo Maletić, koji ističe da je većina na rubu propasti poslije vremenskih nepogoda koje su ih zadesile.

- Skuplja sjemena samo su još jedna kap u moru problema - rekao je Maletić.

Zasijane površine

Stojan Marinković kaže da su zbog loših vremenskih uslova površine pod ozimim kulturama znatno smanjene.

- Ove godine očekujemo blagi porast površina zasijanih kukuruzom i sojom ili nekim jarim žitaricama kao što su ječam i zob - istakao je Marinković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana