Радници у тешком положају

Д. Орловић, М. Миљић
Радници у тешком положају

Бањалука - Положај радника у Републици Српској, а посебно оних из реалног сектора изузетно је тежак, јер свакодневно живе у неизвјесности за своја радна мјеста и брину хоће ли добити плате, које су недовољне и за преживљавање.

Порука је ово синдикалних представника поводом 1. маја,   Међународног празника рада, који ће ове године, како процјењују, многи обиљежити скромније него икада.

Предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић каже да ће 1. мај прославити мирном протестном шетњом, и то од Трга Крајине до парка "Младен Стојановић" у Бањалуци.

- Радницима је много теже него прошле године, јер је сада почела наплата свих лоших чланова новог Закона о раду, којим су умањена радничка права - истакла је Мишићева.

Истиче да је око 90 одсто радника у РС погођено  смањењем зарада, и то, како каже, захваљујући новом Закону о раду. Истиче и да се већ годинама готово ништа не предузима како би се ријешио проблем са нередовном уплатом доприноса.

-  И даље влада притисак на многе раднике. Многи раде неплаћено прековремено. Брину хоће ли добити своје крваво зарађене плате и да ли ће оне уопште бити у пуном износу - наглашава Мишићева.

Са њом се слаже и предсједник Конфедерације синдиката РС Обрад Белензада који истиче да су радници суочени с несигурним зарадама, али и "растезљивим" радним временом. - Ако запослени не може да живи и храни своју породицу од плате, сваки даљи коментар је сувишан. Међународни празника рада на овим просторима некада се другачије обиљежавао у односу на Запад, гдје на улице излазе бројни радници и грађани - казао је Белензада.

На најаве Савеза да ће 1. мај обиљежити протестном шетњом, Белензада је упитао каква је сврха "ходати и звиждати око празне зграде Владе РС, јер у њој тог дана нико не ради".

Из Савеза синдиката РС у петак је саопштено да су први пут у својој историји "добили рјешење којим им се одобрава одржавање јавног скупа, али да су дужни платити трошкове ангажовања полицијских службеника на обезбјеђењу јавног скупа". Навели су да у складу са Законом о јавном окупљању нису тражили полицијске службенике да обезбјеђују јавни скуп, јер су у складу са истим законом обезбиједили редаре из својих редова, који одговорно обезбјеђују скуп.

- Од Центра јавне безбједности Бањалука добили смо предрачун да уплатимо 3.080 марака за 77 полицијских службеника, који по њиховој процјени треба да обезбјеђују јавни скуп - навели су из синдиката.

Премијер РС Жељка Цвијановић честитала је Међународни празник рада, Савезу синдиката РС, гранским синдикатима, радницима и грађанима, истичући да је Влада чврсто опредијељена да економски јача РС и сачува радна мјеста.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић оцијенио је да је Српска, усвајањем новог Закона о раду, створила претпоставке за веће улагање страног, али и домаћег капитала. Савановић је истакао да Влада РС наставља да ствара услове да инвеститори улажу у отварање нових радних мјеста, првенствено у производним погонима.

Предсједник СП-а Петар Ђокић рекао је да је ова странка одувијек носилац борбе за права радника.

Гужве на границама

Грађани који за вријеме првомајских празника планирају путовање треба да се наоружају стрпљењем, јер је у петак био појачан промет возила на већини граничних прелаза на уласку у БиХ. Најдужа задржавања забиљежена су на прелазима Дољани, Брод и Градишка гдје се на прелазак границе чекало од 30 минута до сат.

- На граничном прелазу Рача појачан је улаз теретних возила и чека се око сат, а највеће гужве очекују се у вечерњим часовима и у суботу. Приликом излаза из РС и БиХ веће гужве се очекују 2. маја због одласка грађана у дијаспору -  навели су у Ауто-мото савезу РС.

А. Ј.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана