Prvi rezultati novog poslovanja zdravstvenih ustanova za tri mjeseca

D. S.
Prvi rezultati novog poslovanja zdravstvenih ustanova za tri mjeseca

Banjaluka - Od četiri zdravstvene ustanove u Srpskoj koje su u sklopu pilot projekta početkom godine trebale da pređu na trezorsko poslovanje, to su učinili samo Dom zdravlja "Sveti vračevi" u Čelincu i Zavod za stomatologiju Banjaluka.

Na novi način poslovanja, iako je bilo najavljeno, još nisu prešli Dom zdravlja Prnjavor i Bolnica Gradiška.

Direktor Doma zdravlja "Sveti vračevi" u Čelincu Draško Kuprešak kaže da je pred njima mnogo izazova, ali da ih oni u hodu rješavaju, a prvi rezultati novog poslovanja biće vidljivi za tri mjeseca.

Direktorica Doma zdravlja Prnjavor Svjetlana Malić istakla je da su oni sve pripremili za prelazak na trezorsko poslovanje.

- Pitanje je samo vremena kad ćemo dobiti zeleno svjetlo nadležnih za prelazak na novi način poslovanja - dodala je Malićeva.

Direktor gradiške Bolnice Mirko Manojlović naglasio je da je tim koji je zadužen za finansije u ovoj ustanovi prošao obuku, te su, kaže, instalirali potrebnu opremu za izvještavanje.

- Do realizacije nije još došlo. Nadležni su nas obavijestili da ćemo ove godine samo ići na dvojno izvještavanje, dok će se način finansiranja sprovoditi kao i do sada - kazao je Manojlović.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić rekao je da je zbog raznih skepsi i nejasnoća oko novog načina poslovanja odlučeno da trezorsko poslovanje za početak uvede samo Dom zdravlja Čelinac, a da bi u drugoj polovini godine na trezor trebalo da pređu i ostali domovi zdravlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana