Привредници љути због повећања ПДВ-а

Марина Чигоја
Привредници љути због повећања ПДВ-а

Бањалука - Влада РС усвојила је нацрте сета реформских закона чији је циљ растерећење привреде и помоћ социјално угроженим категоријама становништва, а предложено је увођење друге диференциране стопе ПДВ-а након чега би умјесто садашњих 17 одсто стандардна износила 22 одсто, а нижа, која би била примјењивана на основне животне намирнице, лијекове и беби опрему, десет одсто.

Нижа стопа би се примјењивала на брашно, хљеб, млијеко, јогурт, уље, маст, со, шећер, хомогенизирану дјечију храну и лијекове.

Предложене измјене Закона о ПДВ-у биће достављене Управи за индиректно опорезивање (УИО) БиХ с обзиром на то да је питање индиректних пореза у надлежности БиХ. На исту адресу иде и иницијатива за измјену Закона о акцизама која предвиђа увођење специфичне акцизе на цигарете од 0,30 КМ по кутији и додатне акцизе на пиво од 15 фенинга по литру.

Нацртом закона о порезу на непокретности предвиђено је увођење јединствене стопе пореза за становништво у свим општинама од 0,25 одсто, док би за пореска стопа за непокретности које се користе у производне сврхе требало да износи 0,20 одсто. Нацртом закона о порезу на доходак предвиђено је укидање пореза на дивиденду, а измјенама и допунама Закона о доприносима смањење укупне стопе доприноса за 1,4 одсто, односно са 33 на 31,6 процената.

Пословна заједница у РС поздравила је већину приједлога наводећи да они иду ка растерећењу привреде, али је незадовољна предложеним повећањем основне стопе ПДВ-а. Привредници сматрају да би позитивни ефекти осталих закона, прије свега смањење стопе доприноса, могли да буду неутралисани повећањем основне основне стопе ПДВ-а.

- Повећање ПДВ-а ће довести до смањења добити привредника јер они неће моћи да повећавају цијену робе с обзиром на то да је куповна моћ грађана ниска - рекао је портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић.

У Привредној комори нису задовољни ни висином јединствене стопе пореза на непокретности. Благојевић каже да су привредници мишљења да јединствена стопа треба да износи 0,15 одсто, а за објекте у којима се обавља производна дјелатност 0,10 одсто. Други њихов приједлог је да максимална висина стопе буде ограничена на 0,25 одсто умјесто досадашњих 0,5 одсто, а да за објекте у којима се одвија производња на 0,20 одсто.

- Што се тиче закона о роковима за измирење новчаних обавеза, њиме се предузећа из приватног сектора стављају у неравноправан положај у односу на субјекте из јавног сектора јер је рок за измирење обавеза за привреднике 60 дана, а за јавни сектор 90 дана. То је за нас неприхватљиво - нагласио је Благојевић.

Члан Удружења економиста РС SWOT Предраг Дудуковић каже да су рјешења која је Влада донијела добра за почетак, али да не значе велико растерећење привреде уколико реформе не буду настављене.

- Има добрих рјешења, а једно од њих је укидање пореза на дивиденду. Када је у питању увођење диференциране стопе ПДВ-а плашим се да би ту могло да дође до негативних ефеката, јер ће већина робе поскупјети, а то ће довести до пада куповне моћи. Нижа стопа се не односи на велики број производа, а питање је и да ли ће и у којој мјери трговци снизити њихове цијене - рекао је Дудуковић и додао да, када су у питању рокови плаћања, приједлози добри ако би се сви придржавали прописаних рокова.

Начелник Одјељења за комуникације УИО Ратко Ковачевић каже да је у земљама региона које су повећале ПДВ дошло до пада прихода, јер је то довело до смањења крајње потрошње.

- Чак и увођење ниже стопе ПДВ-а на основне животне намирнице не значи нужно да ће ти производи бити јефтинији, јер је формирање цијена слободно, а држава не може никога присилити да за смањење пореског оптерећења смањи и финалну цијену свог производа - казао је Ковачевић.

Министар финансија РС Зоран Тегелтија рекао је раније "Гласу Српске" да Влада жели да растерети привреду и да као резултат тога првенствено очекује да послодавци пријаве људе који раде на црно и да за њих плаћају обавезе, али и да буду створени услови за запошљавање.

Остали закони

Влада РС усвојила је и приједлог Закона о измјенама и допунама закона о фискалним касама, те нацрте закона о порезу на добит и закона о обавезним осигурањима у саобраћају. Утврђени су и нацрти закона о рачуноводству и ревизији, фискалној одговорности, одгођеном плаћању пореског дуга и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о инвестиционим фондовима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана