Prijedorski Dom zdravlja bez penicilina

S. Đ. - S. Ta.
Prijedorski Dom zdravlja bez penicilina

Prijedor - U prijedorskom Domu zdravlja trenutno nema penicilina, jer su povučene posljednje zalihe ovog lijeka, koji se zbog gustoće nije mogao upotrebljavati.

“Glas Srpske” saznaje da je riječ o “benzilpenicilinu” od 800.000 jedinica. Iz prijedorske zdravstvene ustanove poručuju da očekuju novu isporuku ispravnog lijeka, a apotekari i ljekari tvrde da nema mjesta za paniku, jer je alternativa penicilinu široka paleta antibiotika.

- Penicilin je povučen zbog brojnih reklamacija, koje su se odnosile na nemogućnost ili otežanu aplikaciju, te zaštopavanje igle prilikom njegovog davanja. Drugi penicilin, na koji nije bilo reklamacija, imali smo sve do jula, kada su pacijenti mogli uredno da prime lijek - kaže direktorica Doma zdravlja Prijedor Slavica Popović.

U nekoliko drugih domova zdravlja u Srpskoj, koje smo kontaktirali, rekli su da su zalihe penicilina uredne i dovoljne za nekoliko mjeseci.

Iz Agencije za lijekove BiH su istakli da njihova kontrolna laboratorija u Sarajevu još nije zaprimila nijednu prijavu kada je riječ o spornom lijeku.

- Ukoliko zaprimimo bilo kakvu prijavu, pravovremeno ćemo obavijestiti javnost. Ako ne bude prijave, postoji mogućnost da se radi o zalihama iz interventnog uvoza ili donacijama, a to je pitanje za bolnice i domove zdravlja, odnosno resorne fondove i ministarstvo - kazali su u Agenciji za lijekove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana