Приједорски Дом здравља без пеницилина

С. Ђ. - С. Та.
Приједорски Дом здравља без пеницилина

Приједор - У приједорском Дому здравља тренутно нема пеницилина, јер су повучене посљедње залихе овог лијека, који се због густоће није могао употребљавати.

“Глас Српске” сазнаје да је ријеч о “бензилпеницилину” од 800.000 јединица. Из приједорске здравствене установе поручују да очекују нову испоруку исправног лијека, а апотекари и љекари тврде да нема мјеста за панику, јер је алтернатива пеницилину широка палета антибиотика.

- Пеницилин је повучен због бројних рекламација, које су се односиле на немогућност или отежану апликацију, те заштопавање игле приликом његовог давања. Други пеницилин, на који није било рекламација, имали смо све до јула, када су пацијенти могли уредно да приме лијек - каже директорица Дома здравља Приједор Славица Поповић.

У неколико других домова здравља у Српској, које смо контактирали, рекли су да су залихе пеницилина уредне и довољне за неколико мјесеци.

Из Агенције за лијекове БиХ су истакли да њихова контролна лабораторија у Сарајеву још није запримила ниједну пријаву када је ријеч о спорном лијеку.

- Уколико запримимо било какву пријаву, правовремено ћемо обавијестити јавност. Ако не буде пријаве, постоји могућност да се ради о залихама из интервентног увоза или донацијама, а то је питање за болнице и домове здравља, односно ресорне фондове и министарство - казали су у Агенцији за лијекове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана