Pregledano meso jedino bezbjedno

Milijana Latinović
Pregledano meso jedino bezbjedno

Banjaluka - Kod divlje svinje ulovljene na području Potkozarja otkrivena je zarazna bolest trihineloza, koja se preko životinja prenosi na ljude, a veterinari pred sezonu svinjokolja upozoravaju da je pregled mesa prva linija odbrane od ove bolesti.

Veterinar u Veterinarskoj ambulanti "Potkozarje" Mladinko Lulić kaže da je ovo prvi ovogodišnji slučaj pojave trihinele u potkozarskom kraju. On je ispričao da su lovci proteklog vikenda odstrijelili divlju svinju i meso donijeli na analizu, koja je pokazala prisustvo trihinele.

- Na sreću, meso zaražene životinje niko nije konzumirao prije pregleda - rekao je Lulić.

S obzirom na to da počinje sezona svinjokolja, Lulić apeluje na građane da meso obavezno odnesu na pregled prije upotrebe.

- Dešava se da ljudi zakolju dvije svinje, a donesu uzorak samo od jedne. Ako je meso te svinje zdravo, ne znači da je zdravo i od one druge, bez obzira na to što su hranjene istom hranom, u istom oboru - rekao je Lulić.

Veterinari objašnjavaju da trihinela prouzrokuje bolest trihinelozu, koja nastaje konzumiranjem zaraženog mesa i može da izazove komplikacije opasne po život.

U Veterinarskom institutu RS "Dr Vaso Butozan" ističu da je nadzor nad trihinelozom veoma važan, jer je riječ o bolesti koja se prenosi na ljude.

- Pravilan uzorak predstavlja samo korijen dijafragme, koji se isijeca običnim nožem. U slučaju da je on odstranjen, na analizu se šalje jezični mišić - rekli su u Institutu.

Ljubo Maletić iz mjesta Kojčinovac u Bijeljini kaže da je odavno shvatio važnost pregleda i da ne bi dozvolio da njegova djeca jedu nekontrolisano meso.

- Svima bih savjetovao da se ne igraju sa životom, da pregledaju meso poslije klanja, jer za trihinelozu nema lijeka. Ko se zarazi, bolestan je do kraja života - rekao je Maletić.

Vakcinacija

Mladinko Lulić ističe da od ukupnog broja svinja koje vakcinišu tokom godine uzorke za pregled dobiju od svega 40 odsto njih.

- Vakcinaciju protiv klasične svinjske kuge finansira Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS i svi uzgajivači pristaju na vakcinaciju koja se obavlja jednom godišnje, ali rijetki donose meso na pregled - rekao je Lulić i dodao da su i prošle godine pronašli trihinelu kod jedne divlje i jedne domaće svinje.

Prvi simptomi kod čovjeka

- Mučnina

- Povraćanje

- Bolovi u stomaku

- Učestale stolice

- Visoka temperatura

- Malaksalost

Posljedice

- Oštećeni mišići

- Invalidnost

- Smrt

Izvori infekcije

- Domaća i divlja svinja

- Lisica

- Jazavac

- Medvjed

- Vuk

- Pacov

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana