Počelo Molitveno sabranje u Plaškom

Srna
Počelo Molitveno sabranje u Plaškom

Sveti sveštenomučenik Sava Gornjokarlovački za vrijeme NDH postradao je za Hrista, Srpsku pravoslavnu crkvu i srpski narod, rekao je arhimandrit Naum Milković, iguman Manastira Presvete Bogorodice Trojeručice u Donjem Budačkom na Kordunu u Hrvatskoj.

"Episkop Sava je čovjek koji je sebe predao Bogu i ljudima i samo je snagom takve vjere uspio da pretrpi razna mučenja koja su nad njime počinjena za vrijeme NDH", istakao je arhimandrit Milković večeras u Plačkom na predavanju o Svetom sveštenomučeniku Savi Gornjokarlovačkom.

On je podsjetio da je episkop mučen u štali tadašnjeg načelnika policije u Plaškom Josipa Tomljenovića, nakon čega je odveden u Gospić i postradao na Jadovnu.

Arhimandrit Milković najavio je da će iduće godine objaviti knjigu o episkopu Savi Gornjokarlovačkom, koju piše, a sadržavaće više podataka o životu i postradanju ovog episkopa.

Predsjednik Udruženja Jadovno 1941. iz Banjaluke Dušan Bastašić rekao je u obraćanju da je prošlo 75 godina od strašnog stradanja srpskog naroda na području NDH, posebno na početku 1941. godine na području Jadovna, Gospića i Paga.

Bastašić je izrazio zahvalnost donatorima iz cijelog svijeta koji su omogućili ovu jadovničku misiju, te Srpskoj pravoslavnoj crkvi i domaćinima u Plaškom.

Njegovo preosveštenstvo episkop Gornjokarlovački Sava Trlajić rođen je 6. jula 1884. godine u Molu od oca Stefana i majke Jelisavete. Na krštenju je dobio ime Svetozar.

Osnovnu školu završio je u Molu, Veliku klasičnu gimnaziju i Bogosloviju u Sremskim Karlovcima, a Pravni fakultet u Beogradu, dok je pravosudni ispit položio na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

Službovao je kao parohijski sveštenik u Bašaidu. Početkom 1927. godine izabran je za referenta, a nešto kasnije i za sekretara Svetog arhijerejskog sinoda SPC.

Ustaše su uhapsile episkopa Savu 17. juna 1941. godine zajedno sa 13 viđenijih Srba iz Plaškog.

Njegovo preosveštenstvo umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije u svojoj knjizi "Srpska Crkva u Drugom svetskom ratu" navodi podatak da je episkop Sava 8. avgusta 1941. godine viđen u dvorištu kaznenog zavoda u Gospiću.

Pretpostavlja se da je ubijen na Velebitu jer je, navodi episkop Atanasije, prema svjedočenju nekih italijanskih novinara, u avgustu 1941. godine na Velebitu ubijeno oko 8.000 Srba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana