Питање дана када ће стати БХРТ

Срна
Питање дана када ће стати БХРТ

Сарајево - Управни одбор БХРТ-а оцијенио је да је питање дана када ће БХРТ бити потпуно онемогућен да обавља своју функцију, јер је основни приход од РТВ таксе мањи за петину у односу прошлу годину, што износи око два милиона марака, а гомилају се и дугови према добављачима.

Европска радиодифузна унија /ЕБУ/ упутила је опомену пред тужбу, захтијевајући да им БХРТ исплати дуг у износу од 11 милиона КМ, док, истовремено, ентитетске телевизије РТВ Федерације БиХ и Радио-телевизија Републике Српске не испуњавају законске обавезе према БХРТ-у, тако да су достигле износ већи од 15 милиона КМ, саопштено је из Управног одбора БХРТ-а.


На данашњој сједници Управног одбора подржан је приједлог Пословодног одбора да се од законодавне и извршне власти БиХ тражи да се ангажују на хитним мјерама за опстанак БХРТ-а и убрза законско рјешење за наплату РТВ таксе, јер у противном могло би доћи до несагледивих посљедица за које управна тијела не могу преузети одговорност.

У саопштењу се оцјењује да је БХРТ жртва немогућности постизања договора у парламенту БиХ, с једне стране, те односа унутар система јавног РТВ емитовања у БиХ, с друге стране.

Дата је подршка на Нацрте програмских планова за 2017. годину, иако су припремљени у крајње неизвјесним финансијским околностима које директно утичу на основни статус БХРТ-а.

Управни одбор подржао је и приједлог нове организације БХРТ-а која треба одговорити на изазове и промјене које доноси нови, мултимедијални приступ организацији и дигитална технологија, те се очекује да ће овај приједлог бити завршен до краја године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана