Ozdravljenje uz minimalni rez

S. Đ.
Ozdravljenje uz minimalni rez

Banjaluka - Savremeni hirurški zahvati koje osim minimalnog reza donose niz drugih prednosti poput kraćeg oporavka pacijenta bez postoperativnih bolova i uzimanje što manje lijekova više nisu rijetkost u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS.

To potvrđuje i specijalista opšte hirurgije Goran Janjić iz Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju UKC-a, koji je nedavno, uz pomoć hirurškog tima, izveo prvu laparoskopsku operaciju na pacijentkinji sa dijagnozom prolapsa rektuma.

Janjić za “Glas Srpske”, kaže da je riječ o minimalno invazivnoj hirurškoj proceduri, koja trajno rješava probleme sa kojima se suočavaju pacijenti oboljeli od ove bolesti. Pojasnio je da ovu operaciju posebno kompleksnom čini unutrašnje vezivanje šavova, ističući da se pacijentkinja poslije zahvata uspješno opravila. On je napomenuo da, osim prednosti za pacijente, laparoskopski zahvati donose značajne uštede i za zdravstveni sistem, jer pacijenti koriste manje lijekova u postoperativnom periodu i kraće borave u bolnici.

Janjić je naglasio da je novi operacioni blok na novoj lokaciji na Paprikovcu u koji su lani preseljene hirurške klinike iz centra Banjaluke, izuzetno dobro opremljen.

- U sklopu edukacije, posjetio sam velike zdravstvene ustanove u skoro svim gradovima regiona, i mogu slobodno reći da su u Banjaluci najbolji uslovi za rad. To nas motiviše da napredujemo u hirurgiji i budemo još bolji - kaže Janjić.

U operacionim salama novoizgrađenog Sjevernog krila UKC-a, ljekari ove ustanove i medicinski eksperti iz Sankt Peterburga izveli su krajem septembra 2018. laparoskopsku operaciju tumora debelog crijeva sa metastazom na jetri uz minimalan rez. Početkom tog mjeseca u Službi za torakalnu hirurgiju prvi put je urađena Uniportal VATS (video-asistirana) lobektomija pluća zbog karcinoma. Riječ je o odstranjenju oboljelog dijela plućnog krila, kroz samo jedan rez od četiri centimetra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana