Otpad prijetnja za 100.000 ljudi

Željka Domazet
Otpad prijetnja za 100.000 ljudi

Sarajevo - Odlaganjem radioaktivnog otpada na lokalitetu Trgovske gore u Hrvatskoj, koja se nalazi u blizini granice sa BiH, bilo bi ugroženo šest opština u RS i FBiH, koje broje oko 100.000 stanovnika.

Upozoreno je to juče nakon sastanka ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića sa ministrom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenkom Golić i ministrom za životnu sredinu i turizam FBiH Snježanom Soldat.

- Najava odlaganja otpada na tom području izazvala je veliku zabrinutost stanovništva. Od Hrvatske je zatražena detaljna informacija - rekao je Šarović.

Golićeva je naglasila da stanovništvo na području opština Novi Grad, Kostajnica, Bosanska Krupa, Cazin, Bužim i Velika Kladuša traži od svih relevantnih institucija da ne dozvole da se Trgovska gora koristi za izgradnju deponije. Precizirala je da su stručnjaci konstatovali da je Trgovska gora sastavljena od krečnjaka sa strmim i vodopropusnim nagibima te da je cijelo područje ispresijecano vodotokovima.

- U takvim uslovima bi vrlo brzo moglo doći do zagađenja ne samo životne sredine nego i samih vodotokova. Ta lokacija je udaljena manje od tri kilometra od granice i vodotoci predstavljaju centralno izvorsko područje za Unu gdje se nalazi i zahvat za vodu za piće i samim tim direktno ugrožava opštine Novi Grad, Krupa na Uni i Bosanska Krupa u BiH, odnosno Hrvatsku Kostajnicu u Hrvatskoj - kazala je Golićeva.

Dodala je da drugo slivno područje odvodi vode sa ove lokacije prema rijeci Kupi i ugrožava Bosansku Krupu, Bužim, Veliku Kladušu i opštine u Hrvatskoj.

- Postoji zabrinutost stanovništva da se tamo već nešto odlaže i tražićemo od Agencije za radijacijsku i nuklearnu bezbjednost da pošalju eminentnu kuću da izvrši monitoring radioaktivnog zračenja - kazala je Golićeva i dodala da je u slučaju nepostizanja dogovora sa Hrvatskom krajnja instanca međunarodni sud.

Direktor Agencije za radijacijsku i nuklearnu bezbjednost BiH Emir Dizdarević je rekao da je Hrvatska trebalo da obavijesti BiH o lokaciji za odlaganje otpada, ali da to nije učinila te da će Agencija formirati komisiju koja će otići na sporni lokalitet.

- Iznijećemo ovaj problem i na skupu Međunarodne agencije za atomsku energiju u Beču - rekao je Dizdarević.

Hrvatska namjerava da na Trgovskoj gori od 1. avgusta počne sa odlaganjem 5.000 tona radioaktivnog otpada i 700 tona istrošenog nuklearnog goriva.

Ivanić

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je juče u Krupi na Uni da su stavili do znanja ministru inostranih poslova Hrvatske Vesni Pusić da je neprihvatljivo odlaganje otpada na Trgovskoj gori.

- Ona nas je obavijestila da odluka nije donesena i da će biti razmotrene naše primjedbe - izjavio je Ivanić.

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak rekao je da je uputio dopis Vladi Hrvatske u kojem je zatražio da budu dostavljene sve informacije.

 

Opštine koje bi bile ugrožene odlaganjem otpada

Novi Grad

Kostajnica

Bosanska Krupa

Cazin

Bužim

Velika Kladuša

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana