Отпад пријетња за 100.000 људи

Жељка Домазет
Отпад пријетња за 100.000 људи

Сарајево - Одлагањем радиоактивног отпада на локалитету Трговске горе у Хрватској, која се налази у близини границе са БиХ, било би угрожено шест општина у РС и ФБиХ, које броје око 100.000 становника.

Упозорено је то јуче након састанка министра спољне трговине и економских односа БиХ Мирка Шаровића са министром за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Сребренком Голић и министром за животну средину и туризам ФБиХ Сњежаном Солдат.

- Најава одлагања отпада на том подручју изазвала је велику забринутост становништва. Од Хрватске је затражена детаљна информација - рекао је Шаровић.

Голићева је нагласила да становништво на подручју општина Нови Град, Костајница, Босанска Крупа, Цазин, Бужим и Велика Кладуша тражи од свих релевантних институција да не дозволе да се Трговска гора користи за изградњу депоније. Прецизирала је да су стручњаци констатовали да је Трговска гора састављена од кречњака са стрмим и водопропусним нагибима те да је цијело подручје испресијецано водотоковима.

- У таквим условима би врло брзо могло доћи до загађења не само животне средине него и самих водотокова. Та локација је удаљена мање од три километра од границе и водотоци представљају централно изворско подручје за Уну гдје се налази и захват за воду за пиће и самим тим директно угрожава општине Нови Град, Крупа на Уни и Босанска Крупа у БиХ, односно Хрватску Костајницу у Хрватској - казала је Голићева.

Додала је да друго сливно подручје одводи воде са ове локације према ријеци Купи и угрожава Босанску Крупу, Бужим, Велику Кладушу и општине у Хрватској.

- Постоји забринутост становништва да се тамо већ нешто одлаже и тражићемо од Агенције за радијацијску и нуклеарну безбједност да пошаљу еминентну кућу да изврши мониторинг радиоактивног зрачења - казала је Голићева и додала да је у случају непостизања договора са Хрватском крајња инстанца међународни суд.

Директор Агенције за радијацијску и нуклеарну безбједност БиХ Емир Диздаревић је рекао да је Хрватска требало да обавијести БиХ о локацији за одлагање отпада, али да то није учинила те да ће Агенција формирати комисију која ће отићи на спорни локалитет.

- Изнијећемо овај проблем и на скупу Међународне агенције за атомску енергију у Бечу - рекао је Диздаревић.

Хрватска намјерава да на Трговској гори од 1. августа почне са одлагањем 5.000 тона радиоактивног отпада и 700 тона истрошеног нуклеарног горива.

Иванић

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић рекао је јуче у Крупи на Уни да су ставили до знања министру иностраних послова Хрватске Весни Пусић да је неприхватљиво одлагање отпада на Трговској гори.

- Она нас је обавијестила да одлука није донесена и да ће бити размотрене наше примједбе - изјавио је Иванић.

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак рекао је да је упутио допис Влади Хрватске у којем је затражио да буду достављене све информације.

 

Општине које би биле угрожене одлагањем отпада

Нови Град

Костајница

Босанска Крупа

Цазин

Бужим

Велика Кладуша

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана