Odgođena odluka o povećanju akciza

Agencije
Odgođena odluka o povećanju akciza

Sarajevo - Savjet ministara BiH odgodio je juče izjašnjavanje o predloženom povećanju akciza, zaključivši da je potrebno dodatno usaglašavanje.

Na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa razmotren je Nacrt zakona o dopunama Zakona o akcizama u BiH, kojim je predviđeno povećanje akcize na pivo, alkoholna pića i prirodne rakije, gorivo i auto-gas.

- Savjet ministara je podržao prijedlog koji se odnosi na akcize na gorivo za autoputeve i puteve, ali u vezi sa pitanjem akciza na alkohol, pivo i neka bezalkoholna pića koje bi bile usmjerene u zdravstveni sektor ima otvorenih pitanja i neusaglašenosti. Jednoglasno je podržan prijedlog akciza za "plavi dizel". Stoga je odlučeno da u jedan zakon bude objedinjeno pitanje "plavog dizela" i akciza na gorivo za autoputeve i puteve, s obzirom na to da su paralelno vođeni procesi za te izmjene - rekao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH usvojio je u februaru prijedlog za povećanje akcize na naftu i naftne derivate, pivo i alkoholna pića i prirodne rakije. U martu je predloženo i povećanje akcize na bezalkoholna gazirana pića. Predstavnici poslovnih asocijacija i privrednici usprotivili su se povećanju akciza, upozorivši da bi to bilo pogubno za domaću privredu. (Agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana