Одгођена одлука о повећању акциза

Агенције
Одгођена одлука о повећању акциза

Сарајево - Савјет министара БиХ одгодио је јуче изјашњавање о предложеном повећању акциза, закључивши да је потребно додатно усаглашавање.

На приједлог Министарства спољне трговине и економских односа размотрен је Нацрт закона о допунама Закона о акцизама у БиХ, којим је предвиђено повећање акцизе на пиво, алкохолна пића и природне ракије, гориво и ауто-гас.

- Савјет министара је подржао приједлог који се односи на акцизе на гориво за аутопутеве и путеве, али у вези са питањем акциза на алкохол, пиво и нека безалкохолна пића које би биле усмјерене у здравствени сектор има отворених питања и неусаглашености. Једногласно је подржан приједлог акциза за "плави дизел". Стога је одлучено да у један закон буде обједињено питање "плавог дизела" и акциза на гориво за аутопутеве и путеве, с обзиром на то да су паралелно вођени процеси за те измјене - рекао је министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић.

Управни одбор Управе за индиректно опорезивање БиХ усвојио је у фебруару приједлог за повећање акцизе на нафту и нафтне деривате, пиво и алкохолна пића и природне ракије. У марту је предложено и повећање акцизе на безалкохолна газирана пића. Представници пословних асоцијација и привредници успротивили су се повећању акциза, упозоривши да би то било погубно за домаћу привреду. (Агенције)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана