Obukom do što manjeg broja patoloških kockara

Anita Janković-Rečević
Obukom do što manjeg broja patoloških kockara

Banjaluka - Asocijacija legalnih priređivača igara na sreću (ALPIS), među kojima su kompanije "Mocart" i "Meridijan", u saradnji sa Univerzitetskim kliničkim centrom (UKC) RS započela je obuku zaposlenih u kompanijama članicama s ciljem prepoznavanja i reagovanja na prve simptome eventualne zavisnosti od kocke.

Postavljajući društvenu odgovornost u fokus svog rada, kompanije članice prate svjetske standarde i daju značajan doprinos u prevenciji zavisnosti, a s tim ciljem više od 200 njihovih radnika prošlo je obuku stručnjaka sa Odjeljenja za liječenje bolesti zavisnosti UKC-a, predvođenih ljekarom Nerom Zivlak-Radulović.

- Suština projekta je da zaposlene na mjestima gdje se priređuju igre na sreću upoznamo sa problemom patološke zavisnosti od kocke. S obzirom na nizak nivo informisanosti cjelokupnog društva o toj bolesti zavisnosti, koja je recidivirajuća, važno je da igrači znaju gdje i od koga mogu dobiti pomoć - rekla je Zivlak-Radulović.

Ona je istakla da im na prezentacijama zaposleni u ovoj sferi otvoreno govore o problemima sa kojima se svakodnevno susreću radeći svoj posao.

- Veoma je bitno da ljudima ukažemo na svojevrsnu granicu kada se sa igre prelazi na patologiju i da je to moguće prepoznati i spriječiti - istakla je Zivlak-Radulović i dodala da su svi radnici koji su prošli obuku dobili uvjerenje o osposobljenosti, koje su u poslovnicama gdje rade istakli na vidna mjesta kao znak potvrde da su obučeni da prepoznaju i otkriju simptome zavisnosti.

Poseban naglasak u toku obuke stavljen je na savremene naučne i kliničke spoznaje o mogućem uticaju igara na sreću na maloljetnike, njihovu učestalost i uvođenje potrebnih standarda zaštite s obzirom na to da je osobama mlađim od 18 godina zakonom zabranjen ulaz u objekte gdje se priređuju igre na sreću, kao i učestvovanje u njima.

Direktor APLIS-a Milutin Ćosić ističe da će do kraja godine uvjerenja širom Srpske dobiti oko 350 zaposlenih, te da će obuku proći i svi novoprimljeni radnici.

Prema njegovim riječima, značaj ove edukacije je u tome da zavisnost od igara na sreću bude suzbijena u nastajanju, ali i da bude podignuta društvena svijest o mogućim rizicima koje sa sobom nosi patološko kockanje.

- Igrači ponekad nisu svjesni da imaju problem ili ne znaju kome se mogu obratiti za pomoć. Ponosni smo što je država prepoznala naše napore i što zajedno radimo na prevenciji ovog problema - rekao je Ćosić i dodao da je trajno opredjeljenje članica asocijacije da odgovorno priređuju igre na sreću, što oslikava visok nivo društveno odgovornog poslovanja tih kompanija.

Promotivni materijali

Osim organizovanja obuke za zaposlene u kompanijama koje su članice ALPIS-a obezbijeđeni su promotivni posteri i flajeri koji ukazuju na rizike stvaranja zavisnosti i načine prevencije. Promotivni materijali će nakon obuke biti izloženi u više od 250 poslovnica članica asocijacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana