Обуком до што мањег броја патолошких коцкара

Анита Јанковић-Речевић
Обуком до што мањег броја патолошких коцкара

Бањалука - Асоцијација легалних приређивача игара на срећу (АЛПИС), међу којима су компаније "Моцарт" и "Меридијан", у сарадњи са Универзитетским клиничким центром (УКЦ) РС започела је обуку запослених у компанијама чланицама с циљем препознавања и реаговања на прве симптоме евентуалне зависности од коцке.

Постављајући друштвену одговорност у фокус свог рада, компаније чланице прате свјетске стандарде и дају значајан допринос у превенцији зависности, а с тим циљем више од 200 њихових радника прошло је обуку стручњака са Одјељења за лијечење болести зависности УКЦ-а, предвођених љекаром Нером Зивлак-Радуловић.

- Суштина пројекта је да запослене на мјестима гдје се приређују игре на срећу упознамо са проблемом патолошке зависности од коцке. С обзиром на низак ниво информисаности цјелокупног друштва о тој болести зависности, која је рецидивирајућа, важно је да играчи знају гдје и од кога могу добити помоћ - рекла је Зивлак-Радуловић.

Она је истакла да им на презентацијама запослени у овој сфери отворено говоре о проблемима са којима се свакодневно сусрећу радећи свој посао.

- Веома је битно да људима укажемо на својеврсну границу када се са игре прелази на патологију и да је то могуће препознати и спријечити - истакла је Зивлак-Радуловић и додала да су сви радници који су прошли обуку добили увјерење о оспособљености, које су у пословницама гдје раде истакли на видна мјеста као знак потврде да су обучени да препознају и открију симптоме зависности.

Посебан нагласак у току обуке стављен је на савремене научне и клиничке спознаје о могућем утицају игара на срећу на малољетнике, њихову учесталост и увођење потребних стандарда заштите с обзиром на то да је особама млађим од 18 година законом забрањен улаз у објекте гдје се приређују игре на срећу, као и учествовање у њима.

Директор АПЛИС-а Милутин Ћосић истиче да ће до краја године увјерења широм Српске добити око 350 запослених, те да ће обуку проћи и сви новопримљени радници.

Према његовим ријечима, значај ове едукације је у томе да зависност од игара на срећу буде сузбијена у настајању, али и да буде подигнута друштвена свијест о могућим ризицима које са собом носи патолошко коцкање.

- Играчи понекад нису свјесни да имају проблем или не знају коме се могу обратити за помоћ. Поносни смо што је држава препознала наше напоре и што заједно радимо на превенцији овог проблема - рекао је Ћосић и додао да је трајно опредјељење чланица асоцијације да одговорно приређују игре на срећу, што осликава висок ниво друштвено одговорног пословања тих компанија.

Промотивни материјали

Осим организовања обуке за запослене у компанијама које су чланице АЛПИС-а обезбијеђени су промотивни постери и флајери који указују на ризике стварања зависности и начине превенције. Промотивни материјали ће након обуке бити изложени у више од 250 пословница чланица асоцијације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана