Novi roman Milenka Avramovića uskoro u Srpskoj: Biću deo tebe novi čin o herojstvu majki

Vesna Vuković
Novi roman Milenka Avramovića uskoro u Srpskoj: Biću deo tebe novi čin o herojstvu majki

Beograd - Nezavršeni motivi, nesvršeni likovi i otvorena pitanja ostali iza romana "Majka" nagnali su pukovnika Milenka Avramovića da satka novo djelo - roman "Biću deo tebe" sa kojim će se uskoro pojaviti i pred čitaocima u Srpskoj.

Tamo gdje su mnogi zastali, skinuvši sa sebe ratničke uniforme, zakopali ili složili u ormare bojno oružje, oficir Vojske RS Avramović je sa novim oružjem - svojim romanima iskoračio visoko podignutog čela i širokog srca da njeguje brigu i iskonsko poštovanje i ponos srpskog naroda. Avramović je djelom "Majka", svojim najprodavanijim romanom inspirisanim majkama koje su izgubile po tri sina u bici za Srpsku, za kratko vrijeme kupio povjerenje čitalaca. Sve to bilo je vrijedno sadržaja novog romana "Biću deo tebe", koji je originalan nastavak priče iz romana "Majka". Novi roman "Biću deo tebe", već poznatog književnika i pisca novog poslijeratnog vremena, izašao je pred željnu publiku na prošlogodišnjem Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu. Karavan je nakon Beogradskog sajma krenuo Srbijom, a uskoro bi trebalo da stigne i na drugu obalu Drine i obraduje armiju poklonika Avramovićevog djela u RS.

Kao što je u "Odloženom venčanju" srećnu ljubavnu priču beogradskih tinejdžera suprotstavio nesrećnim sarajevskim tinejdžerima, kojima rat nije dozvolio da odsanjaju svoje snove, tako je u romanu "Biću deo tebe" dirljivu ljubavnu priču dvoje mladih suprotstavio bolu i tuzi majki koje su izgubile sinove u ratu, tragičnom položaju ratnika koji su dobili rat, a izgubili slobodu, teškom poratnom vremenu punom opasnosti i neizvjesnosti. Zahvaljujući vještini autora, čitaoci se vraćaju u prohujale događaje na prostoru BiH i RS i preživljavaju bol, osjećaju strah, zaljubljuju se, odrastaju, identifikuju se sa likovima i plijene svojom dobrotom. To je slikovit prikaz događaja koji su skladan spoj istorijskog, ljubavnog, porodičnog ambijenta i iskustva. I ovaj roman autor posvećuje mladima. Kroz ljubavnu priču poziva ih da vole i poštuju svoje, ali da ne mrze, odbacuju i diskriminišu drugačije i tuđe. Traži da praštaju, ali da ne zaboravljaju. Podstiče da poštujemo majku Milju Zečević iz Sijekovca kod Broda, čija su tri sina heroja dala život za RS i sve majke koje su u ratu žrtvovale najmilije što su imale - djecu. Uči da cijenimo i poštujemo život.

Avramović kaže da želi da svojim stvaralaštvom da doprinos u borbi za RS.

- Moja djela su uvijek utemeljena na istinitim događajima. Glavna inspiracija za moj novi roman je majka iz Sijekovca, koja je za 45 minuta izgubila tri sina i muža. Srušena joj je kuća, a ona je nesrećna ostavljena na kućnom pragu da svjedoči o zlu koje joj se desilo - kazao je Avramović i dodao da bez obzira na to što inspiraciju za djela uglavnom nalazi u ratnim vremenima i tragičnim dešavanjima nastoji do pronađe dovoljno ljubavi koju želi da podijeli sa čitaocima.

Feljton i orden

Milenko Avramović je priču iz romana "Majke" podijelio i sa čitaocima "Glasa Srpske", koji je u feljtonu objavio njegove najzanimljivije dijelove.

Predsjednik RS Milorad Dodik odlikovao je Avramovića u sklopu obilježavanja Dana RS medaljom zasluge za narod i bio je pokrovitelj drugog izdanja romana "Majka".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana