Нови роман Миленка Аврамовића ускоро у Српској: Бићу део тебе нови чин о херојству мајки

Весна Вуковић
Нови роман Миленка Аврамовића ускоро у Српској: Бићу део тебе нови чин о херојству мајки

Београд - Незавршени мотиви, несвршени ликови и отворена питања остали иза романа "Мајка" нагнали су пуковника Миленка Аврамовића да сатка ново дјело - роман "Бићу део тебе" са којим ће се ускоро појавити и пред читаоцима у Српској.

Тамо гдје су многи застали, скинувши са себе ратничке униформе, закопали или сложили у ормаре бојно оружје, официр Војске РС Аврамовић је са новим оружјем - својим романима искорачио високо подигнутог чела и широког срца да његује бригу и исконско поштовање и понос српског народа. Аврамовић је дјелом "Мајка", својим најпродаванијим романом инспирисаним мајкама које су изгубиле по три сина у бици за Српску, за кратко вријеме купио повјерење читалаца. Све то било је вриједно садржаја новог романа "Бићу део тебе", који је оригиналан наставак приче из романа "Мајка". Нови роман "Бићу део тебе", већ познатог књижевника и писца новог послијератног времена, изашао је пред жељну публику на прошлогодишњем Међународном сајму књига у Београду. Караван је након Београдског сајма кренуо Србијом, а ускоро би требало да стигне и на другу обалу Дрине и обрадује армију поклоника Аврамовићевог дјела у РС.

Као што је у "Одложеном венчању" срећну љубавну причу београдских тинејџера супротставио несрећним сарајевским тинејџерима, којима рат није дозволио да одсањају своје снове, тако је у роману "Бићу део тебе" дирљиву љубавну причу двоје младих супротставио болу и тузи мајки које су изгубиле синове у рату, трагичном положају ратника који су добили рат, а изгубили слободу, тешком поратном времену пуном опасности и неизвјесности. Захваљујући вјештини аутора, читаоци се враћају у прохујале догађаје на простору БиХ и РС и преживљавају бол, осјећају страх, заљубљују се, одрастају, идентификују се са ликовима и плијене својом добротом. То је сликовит приказ догађаја који су складан спој историјског, љубавног, породичног амбијента и искуства. И овај роман аутор посвећује младима. Кроз љубавну причу позива их да воле и поштују своје, али да не мрзе, одбацују и дискриминишу другачије и туђе. Тражи да праштају, али да не заборављају. Подстиче да поштујемо мајку Миљу Зечевић из Сијековца код Брода, чија су три сина хероја дала живот за РС и све мајке које су у рату жртвовале најмилије што су имале - дјецу. Учи да цијенимо и поштујемо живот.

Аврамовић каже да жели да својим стваралаштвом да допринос у борби за РС.

- Моја дјела су увијек утемељена на истинитим догађајима. Главна инспирација за мој нови роман је мајка из Сијековца, која је за 45 минута изгубила три сина и мужа. Срушена јој је кућа, а она је несрећна остављена на кућном прагу да свједочи о злу које јој се десило - казао је Аврамовић и додао да без обзира на то што инспирацију за дјела углавном налази у ратним временима и трагичним дешавањима настоји до пронађе довољно љубави коју жели да подијели са читаоцима.

Фељтон и орден

Миленко Аврамовић је причу из романа "Мајке" подијелио и са читаоцима "Гласа Српске", који је у фељтону објавио његове најзанимљивије дијелове.

Предсједник РС Милорад Додик одликовао је Аврамовића у склопу обиљежавања Дана РС медаљом заслуге за народ и био је покровитељ другог издања романа "Мајка".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана