Nema udžbenika, znanje stiču na internetu

Dragana Keleč
Nema udžbenika, znanje stiču na internetu

Banjaluka - Mukama učenika i profesora srednjih stručnih škola u RS nema kraja, jer su zbog nedostatka adekvatnih udžbenika primorani da iz različitih knjiga, pa čak i na internetu prikupljaju neophodne informacije i stiču nova znanja.

Prezentacije na časovima, fotokopirane lekcije i istraživanje na internetu samo su neki od načina na koji se u stručnim školama dovijaju da bi imali kvalitetniji nastavni sadržaj.

Profesor u banjalučkoj Tehničkoj školi Tatjana Mišanović, koja predaje stručnu teoretsku nastavu na smjeru mašinstvo, ističe da već odavno kubure sa udžbenicima iz stručnih oblasti. Prema njenim riječima udžbenici iz Srbije preuzeti 1992. godine bili su prilagođeni nastavnom planu i programu do 2003. godine, ali tada se reformom u srednjim stručnim i tehničkom školama u Srpskoj prešlo na modularne programe i tu je nastao problem sa nedostatkom knjiga.

- Dešava se da za jedan predmet moramo imati dva ili tri udžbenika, što nije dobro ni za učenike kojima je skupo da ih nabavljaju, ali ni za nastavnike koje to zbunjuje - istakla je Mišanovićeva.

U Tehničkoj školi u Banjaluci prije dvije godine pokrenut je i smjer tehničar logistike i špedicije, a nedostatak udžbenika za stručno-teoretsku nastavu iz oblasti saobraćaja je još izraženiji, jer je riječ o novom smjeru koji zahtijeva skoro sve nove knjige.

Ista situacija je i u ostalim stručnim školama širom Srpske, a sa tim problemom je upoznat i direktor Republičkog pedagoškog zavoda RS Predrag Damjanović. On kaže da Zavod za svaku školsku godinu predlaže spisak udžbenika koje je potrebno odštampati i da je već sada pripremljen spisak za 2015/16. godinu na kojem je više od 90 odsto udžbenika za srednje stručne škole. Međutim, problem je, kako ističe Damjanović, u tome što se na konkurse, koje po njihovoj inicijativi raspisuje "Zavod za udžbenike i nastavna sredstva RS" niko ne javlja.

- Već godinama nema nikoga ko bi napisao udžbenike za stručne predmete. Nemamo nove udžbenike, niko se ne javlja na te konkurse, jer je riječ o malom tiražu za svaki udžbenik pa se mnogima to ne isplati. Iz tog razloga "Zavod za udžbenike i nastavna sredstva RS" nabavlja udžbenike iz Srbije, koji su koliko-toliko prilagođeni našem nastavnom planu i programu i to traje već godinama. Ponekad se i napiše neki udžbenik, ali nikako da se taj problem trajno riješi - istakao je Damjanović.

U Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva RS rekli su da su još u januaru ove godine raspisali konkurs za pribavljanje rukopisa udžbenika za osnovne i srednje stručne škole i gimnaziju.

- Konkurs je raspisan za više od 80 udžbenika, među kojima je pedesetak bilo za srednje stručne škole. Nažalost za samo desetak predmeta dobili smo rukopise - rekli su u ovom Zavodu.

Dodali su da očekuju da Ministarstvo prosvjete i kulture proslijedi plan udžbenika za iduću školsku godinu da bi raspisali konkurs za pribavljanje rukopisa.

- Nadamo se da će ove godine biti više zainteresovanih autora i da će učenici dobiti kvalitetne udžbenike - istakli su u Zavodu.

Rješenje

Predrag Damjanović je kazao da se adekvatno rješenje mora pronaći u što kraćem periodu.

- I ove godine predložićemo da sve stručne škole dobiju nove ili bar adaptirane udžbenike. Ako se niko ponovo ne javi na konkurse, moramo naći neko rješenje da bi djeca napokon dobila odgovarajuću literaturu, pa makar ona bila u vidu skripta - istakao je Damjanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana