Нема уџбеника, знање стичу на интернету

Драгана Келеч
Нема уџбеника, знање стичу на интернету

Бањалука - Мукама ученика и професора средњих стручних школа у РС нема краја, јер су због недостатка адекватних уџбеника приморани да из различитих књига, па чак и на интернету прикупљају неопходне информације и стичу нова знања.

Презентације на часовима, фотокопиране лекције и истраживање на интернету само су неки од начина на који се у стручним школама довијају да би имали квалитетнији наставни садржај.

Професор у бањалучкој Техничкој школи Татјана Мишановић, која предаје стручну теоретску наставу на смјеру машинство, истиче да већ одавно кубуре са уџбеницима из стручних области. Према њеним ријечима уџбеници из Србије преузети 1992. године били су прилагођени наставном плану и програму до 2003. године, али тада се реформом у средњим стручним и техничком школама у Српској прешло на модуларне програме и ту је настао проблем са недостатком књига.

- Дешава се да за један предмет морамо имати два или три уџбеника, што није добро ни за ученике којима је скупо да их набављају, али ни за наставнике које то збуњује - истакла је Мишановићева.

У Техничкој школи у Бањалуци прије двије године покренут је и смјер техничар логистике и шпедиције, а недостатак уџбеника за стручно-теоретску наставу из области саобраћаја је још израженији, јер је ријеч о новом смјеру који захтијева скоро све нове књиге.

Иста ситуација је и у осталим стручним школама широм Српске, а са тим проблемом је упознат и директор Републичког педагошког завода РС Предраг Дамјановић. Он каже да Завод за сваку школску годину предлаже списак уџбеника које је потребно одштампати и да је већ сада припремљен списак за 2015/16. годину на којем је више од 90 одсто уџбеника за средње стручне школе. Међутим, проблем је, како истиче Дамјановић, у томе што се на конкурсе, које по њиховој иницијативи расписује "Завод за уџбенике и наставна средства РС" нико не јавља.

- Већ годинама нема никога ко би написао уџбенике за стручне предмете. Немамо нове уџбенике, нико се не јавља на те конкурсе, јер је ријеч о малом тиражу за сваки уџбеник па се многима то не исплати. Из тог разлога "Завод за уџбенике и наставна средства РС" набавља уџбенике из Србије, који су колико-толико прилагођени нашем наставном плану и програму и то траје већ годинама. Понекад се и напише неки уџбеник, али никако да се тај проблем трајно ријеши - истакао је Дамјановић.

У Заводу за уџбенике и наставна средства РС рекли су да су још у јануару ове године расписали конкурс за прибављање рукописа уџбеника за основне и средње стручне школе и гимназију.

- Конкурс је расписан за више од 80 уџбеника, међу којима је педесетак било за средње стручне школе. Нажалост за само десетак предмета добили смо рукописе - рекли су у овом Заводу.

Додали су да очекују да Министарство просвјете и културе прослиједи план уџбеника за идућу школску годину да би расписали конкурс за прибављање рукописа.

- Надамо се да ће ове године бити више заинтересованих аутора и да ће ученици добити квалитетне уџбенике - истакли су у Заводу.

Рјешење

Предраг Дамјановић је казао да се адекватно рјешење мора пронаћи у што краћем периоду.

- И ове године предложићемо да све стручне школе добију нове или бар адаптиране уџбенике. Ако се нико поново не јави на конкурсе, морамо наћи неко рјешење да би дјеца напокон добила одговарајућу литературу, па макар она била у виду скрипта - истакао је Дамјановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана