Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS, za Glas Srpske: Željeznice spasavamo podjelom na više firmi

Marina Čigoja
Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS, za Glas Srpske: Željeznice spasavamo podjelom na više firmi

"Željeznice RS" su u nezavidnom položaju. Akumulirani minus je premašio akcijski kapital. Svjesni značaja "Željeznica" za funkcionisanje privrede i RS, Vlada se opredijelila za njihovo restrukturiranje umjesto stečaja kako bi bile dovedene u funkcionalno stanje i riješeni osnovni problemi.

Rekao je to u intervjuu "Glasu Srpske" ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić.

* GLAS: U kakvom su trenutno stanju "Željeznice RS" i da li je uprava tog preduzeća izradila plan restrukturiranja?

TRNINIĆ: "Željeznice RS" su u nezavidnom položaju. Imale su negativan revizorski izvještaj. Prošlu godinu su završile sa gubitkom od oko 33 miliona KM, što je uticalo na to da akumulirani minus premaši akcijski kapital. Svjesni značaja "Željeznica" za funkcionisanje privrede i RS, Vlada se opredijelila za njihovo restrukturiranje umjesto stečaja kako bi bile dovedene u funkcionalno stanje i riješeni osnovni problemi sa kojima se suočavaju.

* GLAS: Šta podrazumijeva plan restrukturiranja i da li će u okviru "Željeznica" biti formirano više preduzeća?

TRNINIĆ: Hoće. Predstoji strateško restrukturiranje s ciljem podizanja nivoa efikasnosti poslovanja, sanacije nagomilanih kreditnih obaveza, uspostavljanja funkcionalne organizacije i racionalizacije troškova poslovanja. Krajnje je vrijeme da bude uspostavljen efikasniji sistem upravljanja i da bude razdvojeno upravljanje infrastrukturom i upravljanje prevozom. Smatramo da bi za "Željeznice" bilo svrsishodnije da infrastruktura ostane u svojini RS, a da upravljanje infrastrukturom bude u nadležnosti menadžera infrastrukture koji se uspostavlja odlukom Vlade RS. Ostale djelatnosti nakon restrukturiranja bi bile uspostavljene kao društva sa ograničenom odgovornošću i nastavili bi da djeluju samostalno na tržišnim principima, ali sa intencijom nalaženja strateškog partnera.

* GLAS: Da li je to dovoljno da "Željeznice" stanu na noge?

TRNINIĆ: Ubijeđen sam da će "Željeznice" nakon ovog restrukturiranja moći dobro i samostalno funkcionisati.

* GLAS: Da li će promjene o kojima govorite pratiti i nova kadrovska rješenja?

TRNINIĆ: Uprava "Željeznica" je trenutno u v.d. mandatu. Izabran je novi Nadzorni odbor, koji je donio odluku o raspisivanju konkursa za novog generalnog direktora i izvršne direktore.

* GLAS: Koliko je radnika višak u "Željeznicama"?

TRNINIĆ: U procesu restrukturiranja se moramo baviti i pitanjem radne snage. Trenutno nemamo ozbiljnu analizu koja bi pokazala koliki je višak radnika. Ako bude utvrđen višak, siguran sam da će se voditi računa da ti radnici budu zbrinuti. Nijedan radnik ne smije biti oštećen i nezbrinut.

* GLAS: Kakva je situacija u ostalim javnim preduzećima koja su u nadležnosti Ministarstva saobraćaja i veza?

TRNINIĆ: "Putevi RS" su takođe imali negativan revizorski izvještaj i u prilično su u lošem finansijskom stanju. Smijenili smo upravu koju smatramo odgovornom za loše stanje u preduzeću. Sadašnja uprava je u v.d. mandatu, a u toku je konkurs za izbor nove koja će imati zadatak da ponudi program sanacije stanja u preduzeću u kojem ima problema objektivne, ali i subjektivne prirode. Stanje u "Poštama Srpske" je solidno, prošle godine su pozitivno poslovali, ali mogu doći u problem ako isplata penzija počne putem banaka. Izuzetno sam zadovoljan upravom "Aerodroma RS", koji su takođe poslovali pozitivno i sada razvijaju kargo saobraćaj. Moramo, međutim, pomoći "Aerodromima" u vezi sa nekim objektivnim poteškoćama kako ne bi izgubili međunarodnu licencu. "Autoputevi" za sada dobro posluju i imaju znatnu dobit.

* GLAS: Kako teku radovi na autoputu Banjaluka - Doboj?

TRNINIĆ: Izgradnja prve dionice od Prnjavora do Doboja je u završnoj fazi. Angažovan je veliki broj radnika i obimna mehanizacija. Na trasi je angažovano oko 680 radnika glavnih izvođača "Integral inženjeringa" i "Granita" i oko 19 podizvođača sa oko 230 radnika. Kada je riječ o drugoj dionici od Banjaluke do Prnjavora u toku su pripremni radovi na trasi, a na njima je angažovano više od 300 radnika.

* GLAS: Ima li konkretnih dogovora u vezi sa izgradnjom autoputa Banjaluka - Mlinište?

TRNINIĆ: Na nedavnom sastanku u Kini sa čelnicima "Eksim banke" izražena je spremnost za finansiranje tog projekta. Do kraja godine bi trebalo da budu završene potrebne aktivnosti i da iduće godine krenemo u realizaciju i ovog autoputa.

Više letova za Beograd

* GLAS: O čemu ste se dogovarali na zajedničkoj sjednici vlada RS i Srbije kada je riječ o saobraćaju?

TRNINIĆ: Insistirali smo na povećanju broja redovnih aviolinija za Beograd i imamo naznaka da će to i biti. Dogovoren je nastavak saradnje na izgradnji mosta preko Drine u Bratuncu i revitalizacije pruge Višegrad - Vardište s obzirom na to da postoji interesovanje za korišćenje ove pruge u turističke svrhe sa obje strane Drine. Ministarstva saobraćaja RS i Srbije zadužena su da sprovedu aktivnosti da pruga Šid - Bijeljina, koja prolazi kroz RS u dužini od 18 kilometara, bude prenesena u svojinu "Željeznica RS" kako bismo je zaštitili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana