Неђо Трнинић, министар саобраћаја и веза РС, за Глас Српске: Жељезнице спасавамо подјелом на више фирми

Марина Чигоја
Неђо Трнинић, министар саобраћаја и веза РС, за Глас Српске: Жељезнице спасавамо подјелом на више фирми

"Жељезнице РС" су у незавидном положају. Акумулирани минус је премашио акцијски капитал. Свјесни значаја "Жељезница" за функционисање привреде и РС, Влада се опредијелила за њихово реструктурирање умјесто стечаја како би биле доведене у функционално стање и ријешени основни проблеми.

Рекао је то у интервјуу "Гласу Српске" министар саобраћаја и веза РС Неђо Трнинић.

* ГЛАС: У каквом су тренутно стању "Жељезнице РС" и да ли је управа тог предузећа израдила план реструктурирања?

ТРНИНИЋ: "Жељезнице РС" су у незавидном положају. Имале су негативан ревизорски извјештај. Прошлу годину су завршиле са губитком од око 33 милиона КМ, што је утицало на то да акумулирани минус премаши акцијски капитал. Свјесни значаја "Жељезница" за функционисање привреде и РС, Влада се опредијелила за њихово реструктурирање умјесто стечаја како би биле доведене у функционално стање и ријешени основни проблеми са којима се суочавају.

* ГЛАС: Шта подразумијева план реструктурирања и да ли ће у оквиру "Жељезница" бити формирано више предузећа?

ТРНИНИЋ: Хоће. Предстоји стратешко реструктурирање с циљем подизања нивоа ефикасности пословања, санације нагомиланих кредитних обавеза, успостављања функционалне организације и рационализације трошкова пословања. Крајње је вријеме да буде успостављен ефикаснији систем управљања и да буде раздвојено управљање инфраструктуром и управљање превозом. Сматрамо да би за "Жељезнице" било сврсисходније да инфраструктура остане у својини РС, а да управљање инфраструктуром буде у надлежности менаџера инфраструктуре који се успоставља одлуком Владе РС. Остале дјелатности након реструктурирања би биле успостављене као друштва са ограниченом одговорношћу и наставили би да дјелују самостално на тржишним принципима, али са интенцијом налажења стратешког партнера.

* ГЛАС: Да ли је то довољно да "Жељезнице" стану на ноге?

ТРНИНИЋ: Убијеђен сам да ће "Жељезнице" након овог реструктурирања моћи добро и самостално функционисати.

* ГЛАС: Да ли ће промјене о којима говорите пратити и нова кадровска рјешења?

ТРНИНИЋ: Управа "Жељезница" је тренутно у в.д. мандату. Изабран је нови Надзорни одбор, који је донио одлуку о расписивању конкурса за новог генералног директора и извршне директоре.

* ГЛАС: Колико је радника вишак у "Жељезницама"?

ТРНИНИЋ: У процесу реструктурирања се морамо бавити и питањем радне снаге. Тренутно немамо озбиљну анализу која би показала колики је вишак радника. Ако буде утврђен вишак, сигуран сам да ће се водити рачуна да ти радници буду збринути. Ниједан радник не смије бити оштећен и незбринут.

* ГЛАС: Каква је ситуација у осталим јавним предузећима која су у надлежности Министарства саобраћаја и веза?

ТРНИНИЋ: "Путеви РС" су такође имали негативан ревизорски извјештај и у прилично су у лошем финансијском стању. Смијенили смо управу коју сматрамо одговорном за лоше стање у предузећу. Садашња управа је у в.д. мандату, а у току је конкурс за избор нове која ће имати задатак да понуди програм санације стања у предузећу у којем има проблема објективне, али и субјективне природе. Стање у "Поштама Српске" је солидно, прошле године су позитивно пословали, али могу доћи у проблем ако исплата пензија почне путем банака. Изузетно сам задовољан управом "Аеродрома РС", који су такође пословали позитивно и сада развијају карго саобраћај. Морамо, међутим, помоћи "Аеродромима" у вези са неким објективним потешкоћама како не би изгубили међународну лиценцу. "Аутопутеви" за сада добро послују и имају знатну добит.

* ГЛАС: Како теку радови на аутопуту Бањалука - Добој?

ТРНИНИЋ: Изградња прве дионице од Прњавора до Добоја је у завршној фази. Ангажован је велики број радника и обимна механизација. На траси је ангажовано око 680 радника главних извођача "Интеграл инжењеринга" и "Гранита" и око 19 подизвођача са око 230 радника. Када је ријеч о другој дионици од Бањалуке до Прњавора у току су припремни радови на траси, а на њима је ангажовано више од 300 радника.

* ГЛАС: Има ли конкретних договора у вези са изградњом аутопута Бањалука - Млиниште?

ТРНИНИЋ: На недавном састанку у Кини са челницима "Ексим банке" изражена је спремност за финансирање тог пројекта. До краја године би требало да буду завршене потребне активности и да идуће године кренемо у реализацију и овог аутопута.

Више летова за Београд

* ГЛАС: О чему сте се договарали на заједничкој сједници влада РС и Србије када је ријеч о саобраћају?

ТРНИНИЋ: Инсистирали смо на повећању броја редовних авиолинија за Београд и имамо назнака да ће то и бити. Договорен је наставак сарадње на изградњи моста преко Дрине у Братунцу и ревитализације пруге Вишеград - Вардиште с обзиром на то да постоји интересовање за коришћење ове пруге у туристичке сврхе са обје стране Дрине. Министарства саобраћаја РС и Србије задужена су да спроведу активности да пруга Шид - Бијељина, која пролази кроз РС у дужини од 18 километара, буде пренесена у својину "Жељезница РС" како бисмо је заштитили.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана