Narkotici na liječenje odveli 534 zavisnika

Anita Janković-Rečević
Narkotici na liječenje odveli 534 zavisnika

Banjaluka - Zloupotreba droga i zavisnost o opijatima psihološki je i socijalni problem koji zahvata sve veći broj mladih, a samo u Srpskoj lani su bile registrovane 534 osobe koje su se liječile od ove pošasti, mahom zavisnici o heroinu.

Istakli su ovo u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS povodom Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droga koji se obilježava danas.

Naglasili su da je, prema podacima Instituta za javno zdravstvo, na kraju prošle godine u RS bilo registrovano 486 muškaraca i 48 žena koji su liječeni zavisnici.

- Prosječna starost liječenih korisnika droge je 37 godina, a najzastupljeniji su heroinski zavisnici sa čak 87 odsto. Najveći procenat zavisnika, odnosno 32,2 odsto, ima između 30 i 34 godine - istakli su u Ministarstvu zdravlja.

Dodaju da je među vodećim faktorima za razvoj zavisnosti uticaj mikrosocijalne okoline, kao što su društvo ili partner, te neznanje i pogrešna procjena samokontrole, kao i porodična patologija povezana sa oboljenjima zavisnosti.

- Prema istraživanjima najveći broj osoba eksperimentiše sa drogom iz znatiželje, čak njih 22,7 odsto. Oko 15 odsto osoba drogu proba pod uticajem vršnjaka ili partnera, a 14,7 odsto njih radi zabave - rekli su u Ministarstvu zdravlja.

Izvršna direktorica Udruženja građana “Viktorija”, koje radi na preventivnom suzbijanju zavisnosti, Sanja Stanić ističe da je stvarni broj konzumenata droge daleko iznad broja liječenih zavisnika.

- Stvarni broj korisnika narkotika u praksi je veći za tri do pet puta u odnosu na registar klinički liječenih zavisnika. Pozitivno je to što se broj liječenih zavisnika iz godine u godinu povećava, jer to znači da je sve više ljudi osviješteno i da vjeruju našem zdravstvenom sistemu - rekla je Stanićeva.

Pojasnila je da rast broja liječenih zavisnika, ne znači automatski i povećanje upotrebe narkotika. 

- Ne možemo reći da u Srpskoj raste broj osoba koje koriste drogu, da su oni sve mlađi i da su narkotici dostupniji, jer policija sistemski radi na suzbijanju droge. Mnogo je veći problem alkohol jer sve više mladih pije, naročito jer je na prostoru Balkana alkohol kulturološki prihvatljiv - navela je Stanićeva i dodala da im se javljaju maloljetnici koji koriste marihuanu, naglašavajući da se oni ne mogu okarakterisati kao zavisnici, već isključivo osobe koje su u fazi eksperimentisanja.  

U Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) RS ističu da policija planski i kontinuirano sprovodi preventivne i represivne mjere u cilju suzbijanja zloupotrebe droge.

- Za pet mjeseci ove godine evidentirali smo 392 slučaja zloupotrebe droge, 284 prekršaja i 108 krivičnih djela u vezi sa narkoticima. Broj otkrivenih zloupotreba droge veći u odnosu na prvih pet mjeseci lani kada je policija evidentirala 222 slučaja zloupotreba, 124 prekršaja i 98 krivičnih djela - rekli su u MUP-u. Istakli su da su prethodnom periodu izveli veliki broj akcija u kojima su uhapsili veći broj dilera i zaplijenili znatne količine različitih vrsta narkotika.

- Najčešće smo zapljenjivali amfetamine, marihuanu, kokain, heroin i ekstazi - rekli su u MUP-u i dodali da policija redovno sprovodi predavanja u školama o štetnosti upotrebe narkotika, te da će danas u većim gradova Srpske dijeliti promotivne letke kako bi podigli svijest o globalnom problemu narkomanije.

Balkanska ruta

U Ministarstvu zdravlja ističu da komisija Ujedinjenih nacija za droge i kriminalitet koja prati tržište droga procjenjuje da je Balkanska ruta jedan od glavnih trgovinskih područja koja povezuju Avganistan sa zemljama Evrope.

Naglašavaju da se Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droge obilježava od 1987. godine sa ciljem podizanja svijesti o štetnosti opijata i suzbijanja, upotrebe i ilegalnog tržišta droga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana