Mladen Milić, direktor Fonda PIO RS: Penzije će kasniti zbog manjka novca

R. Mi.
Mladen Milić, direktor Fonda PIO RS: Penzije će kasniti zbog manjka novca

Trebinje - Isplata julske penzije počeće 10. avgusta, ali će i ovog mjeseca trajati nešto duže nego ranije zbog hroničnog nedostatka novca, rekao je juče u Trebinju direktor Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) RS Mladen Milić.

- Nedovoljne uplate doprinosa prinudile su nas da isplatu penzija produžimo na petnaestak dana - rekao je Milić pojašnjavajući da je svaka isplata penzije za prethodni mjesec do kraja tekućeg mjeseca u skladu za Zakonom o penzijsko-invalidskom osiguranju.

Milić je pojasnio da je situaciju dodatno otežao izostanak tranše kredita Međunarodnog monetarnog fonda, jer je dio tog novca bio planiran u budžetu RS iz kojeg Fond PIO dobija iznos koji mu nedostaje za isplatu penzije, jer priliv od doprinosa ne može da je pokrije u cijelosti.

Milić i direktor Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore Dušan Perović potpisali su juče protokol o elektronskoj razmjeni informacija između dva fonda koji će omogućiti brzu i efikasnu reviziju korisničkih prava, a time i značajne uštede pravovremenim obustavljanjem penzija nakon smrti korisnika.

- Na bazi do sada potpisanih sporazuma o razmjeni elektronskih podataka sa drugim fondovima u posljednje tri godine smo ostvarili uštede od blizu 20 miliona maraka - rekao je Milić.

U Crnoj Gori žive 1.553 korisnika penzija Fonda PIO RS, a za njih se na mjesečnom nivou isplaćuje oko 390.000 KM.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana