Ministarstvo finansija RS: Cilj bolji nadzor i veći prihodi

Anita Janković-Rečević
Ministarstvo finansija RS: Cilj bolji nadzor i veći prihodi

Banjaluka - Unapređenje sistema igara na sreću, pojačan nadzor u toj oblasti, te jačanje uloge javnog preduzeća “Lutrija RS” glavni su ciljevi Prijedloga zakona o igrama na sreću, koji bi po hitnom postupku trebalo da razmatraju poslanici Narodne skupštine RS.

Istakli su ovo u Ministarstvu finansija Srpske, naglašavajući da je među ciljevima razvijanje obima poslovanja u zakonskim okvirima, a samim tim i povećanje budžetskih prihoda.

- Jačanje uloge Srpske u nadzoru i priređivanju igara na sreću je opravdano i prioritetno ima svrhu zaštite igrača i javnih prihoda - naveli su u Ministarstvu finansija. Istakli su da je novim zakonom predviđena potpuna “on lajn” kontrola posredstvom računarskih sistema što će omogućiti potpuni uvid u sve aspekte priređivanja igara.

- Drugi aspekt je oporezivanje. Priređivanje igara na sreću do sada je u najvećoj mjeri bilo oporezivano u paušalnom iznosu po uplatno-isplatnom mjestu, terminalu ili automatu za igru, a uvođenje “on lajn” nadzora stvoriće tehničke i pravne pretpostavke za oporezivanje u odnosu na prihod priređivača igara - kazali su u Ministarstvu finansija. Dodali su da se novim zakonom ne mijenja pravo priređivanja igara putem automata, kazina, kladionica i lutrijskih igara, već da se modifikuju uslovi u vezi sa pitanjem naknada i računarskog sistema.

- Pravo na priređivanje elektronskih igara na sreću postaje isključivo pravo “Lutrije RS” zato što su elektronske igre u suštini lutrijske igre koje se priređuju putem terminala za elektronske igre, odnosno putem video-lutrijskih terminala i kao takve prirodno ne mogu biti priređivane od strane drugih priređivača - pojasnili su u Ministarstvu finansija. Naglasili su da su dobici od igara na sreću do sada bili oporezovani samo iz lutrijskih igara, što je neravnopravan položaj dobitnika lutrijskih igara u odnosu na druge dobitnike zbog čega je novim zakonom predloženo da se oporezuju svi dobici iznad 100 KM.

Nadzor maloljetnika

Republička uprava za igre na sreću i MUP RS sprovešće u narednom periodu širom Srpske pojačan nadzor radi otkrivanja i sprečavanja maloljetnika da učestvuju u igrama na sreću.

- Početkom svake školske godine povećava se prisustvo maloljetnika u objektima u kojima se organizuju igre na sreću. Odlučili smo da zajedno sa policijom pojačamo nadzor s ciljem procesuiranja odgovornih - rekla je načelnik Odjeljenja za inspekcijski nadzor ove uprave Marina Selak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana