Министарство финансија РС: Циљ бољи надзор и већи приходи

Анита Јанковић-Речевић
Министарство финансија РС: Циљ бољи надзор и већи приходи

Бањалука - Унапређење система игара на срећу, појачан надзор у тој области, те јачање улоге јавног предузећа “Лутрија РС” главни су циљеви Приједлога закона о играма на срећу, који би по хитном поступку требало да разматрају посланици Народне скупштине РС.

Истакли су ово у Министарству финансија Српске, наглашавајући да је међу циљевима развијање обима пословања у законским оквирима, а самим тим и повећање буџетских прихода.

- Јачање улоге Српске у надзору и приређивању игара на срећу је оправдано и приоритетно има сврху заштите играча и јавних прихода - навели су у Министарству финансија. Истакли су да је новим законом предвиђена потпуна “он лајн” контрола посредством рачунарских система што ће омогућити потпуни увид у све аспекте приређивања игара.

- Други аспект је опорезивање. Приређивање игара на срећу до сада је у највећој мјери било опорезивано у паушалном износу по уплатно-исплатном мјесту, терминалу или аутомату за игру, а увођење “он лајн” надзора створиће техничке и правне претпоставке за опорезивање у односу на приход приређивача игара - казали су у Министарству финансија. Додали су да се новим законом не мијења право приређивања игара путем аутомата, казина, кладионица и лутријских игара, већ да се модификују услови у вези са питањем накнада и рачунарског система.

- Право на приређивање електронских игара на срећу постаје искључиво право “Лутрије РС” зато што су електронске игре у суштини лутријске игре које се приређују путем терминала за електронске игре, односно путем видео-лутријских терминала и као такве природно не могу бити приређиване од стране других приређивача - појаснили су у Министарству финансија. Нагласили су да су добици од игара на срећу до сада били опорезовани само из лутријских игара, што је неравноправан положај добитника лутријских игара у односу на друге добитнике због чега је новим законом предложено да се опорезују сви добици изнад 100 КМ.

Надзор малољетника

Републичка управа за игре на срећу и МУП РС спровешће у наредном периоду широм Српске појачан надзор ради откривања и спречавања малољетника да учествују у играма на срећу.

- Почетком сваке школске године повећава се присуство малољетника у објектима у којима се организују игре на срећу. Одлучили смо да заједно са полицијом појачамо надзор с циљем процесуирања одговорних - рекла је начелник Одјељења за инспекцијски надзор ове управе Марина Селак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана