Medicina hit, put krče i zanati

Dragana Keleč
Medicina hit, put krče i zanati

Banjaluka - Kako upisati željenu srednju školu, koji će ih predmeti dočekati kada sjednu u klupe, kakve su struke najpotrebnije poslodavcima i šarolika prezentacija raznih zanata, samo su dio onoga što je u petak stotine učenika vidjelo na Sajmu zanimanja u Banjaluci.

Svaki od štandova postavljenih u banjalučkoj Sportskoj dvorani "Borik" imao je više nego bogatu ponudu, a učenici su uzbuđeno trčkarali od jednog do drugog.

Iza šarenog štanda derventske Stručne i tehničke škole smiješila se Nevena Delić. Ispred nje su blistale rumene jabuke, a tik do njih, u malim saksijama, virili rasadi raznih povrtarskih kultura.

- Svi koji nam priđu prvo pitaju jesmo li sve zaista sami uzgojili i koliko imamo staklenika i plastenika - priča Delićeva.

Tu školu, kako kaže, treba da upišu oni koji vole poljoprivredu i žele stručno usavršavanje.

Njihove "komšije" na sajmu bili su đaci Tehničke i škole u privedi iz Banjaluke. Petko Đokanović je posjetiocima objašnjavao šta ih očekuje ako izaberu smjer šumarstvo.

- Najtraženiji su šumarski tehničari - kazao je Đokanović.

Najveće gužve vladale su ipak ispred štandova medicinske, ali i tehnološke škole, gdje su djevojčice u redovima stajale da bi im učenice napravile frizuru i našminkale ih. Kada je u pitanju Medicinska škola u Banjaluci, tu su se mladi uglavnom raspitivali koliko smjerova ove godine upisuju i koji su im najteži predmeti.

- Najviše zainteresovanih je za medicinske tehničare, jer sa tom strukom ima i najviše šanse za zaposlenje - rekla je profesor Gordana Malić.

Medicina je san i učenice Osnovne škole "Vuk Stefanović Karadžić" iz Doboja Teodore Lazić.

- Voljela bih da upišem medicinsku kako bih se odmah po završetku srednje škole zaposlila u inostranstvu kao medicinska sestra - otkriva nam svoje planove Lazićeva.

Dajana Kerezović iz banjalučke OŠ "Desanka Maksimović" želi da bude veterinar.

- Volim životinje i voljela bih da se njima bavim cijelog života - kaže Kerezovićeva.

Mnogo pažnje privukla je i Saobraćajna škola iz Doboja.

- Sa našim strukama mladi lako mogu pronaći posao - poručili su sa tog štanda.

Preko puta njih bio je štand Srednje stručne škole iz Dervente, sa eksponatima iz struke kožarstvo i obućarstvo.

Profesor kožarstva Kosovka Tutnjević kaže da ove godine vlada veće interesovanje za tu struku nego ranijih godina.

- Mladi počinju shvatati da je dobro biti obućar, jer će tako brzo pronaći zaposlenje - istakla je Tutnjevićeva.

Ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević kaže da su sajam organizovali s ciljem da učenicima predstave zanimanja potrebna privrednicima.

- Želje privrednika, učenika i njihovih roditelja rijetko se podudaraju. Nečija odluka da bude dobar zanatlija treba da bude čast i ponos, a ne sramota - istakao je Malešević.

Direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Marinko Đukić kaže da treba obrazovati radnu snagu koja može odmah odgovoriti potrebama poslodavaca.

Sajam je prvi put organizovalo Ministarstvo prosvjete i kulture RS, u saradnji sa Republičkom organizacijom za razvoj malih i srednjih preduzeća i Unijom udruženja poslodavaca.

Poslodavci

Potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić rekao je da su privredi trenutno potrebni svi zanati, od metalske industrije, do građevinarstva, odnosno sva zanimanja u proizvodnji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana