Медицина хит, пут крче и занати

Драгана Келеч
Медицина хит, пут крче и занати

Бањалука - Како уписати жељену средњу школу, који ће их предмети дочекати када сједну у клупе, какве су струке најпотребније послодавцима и шаролика презентација разних заната, само су дио онога што је у петак стотине ученика видјело на Сајму занимања у Бањалуци.

Сваки од штандова постављених у бањалучкој Спортској дворани "Борик" имао је више него богату понуду, а ученици су узбуђено трчкарали од једног до другог.

Иза шареног штанда дервентске Стручне и техничке школе смијешила се Невена Делић. Испред ње су блистале румене јабуке, а тик до њих, у малим саксијама, вирили расади разних повртарских култура.

- Сви који нам приђу прво питају јесмо ли све заиста сами узгојили и колико имамо стакленика и пластеника - прича Делићева.

Ту школу, како каже, треба да упишу они који воле пољопривреду и желе стручно усавршавање.

Њихове "комшије" на сајму били су ђаци Техничке и школе у приведи из Бањалуке. Петко Ђокановић је посјетиоцима објашњавао шта их очекује ако изаберу смјер шумарство.

- Најтраженији су шумарски техничари - казао је Ђокановић.

Највеће гужве владале су ипак испред штандова медицинске, али и технолошке школе, гдје су дјевојчице у редовима стајале да би им ученице направиле фризуру и нашминкале их. Када је у питању Медицинска школа у Бањалуци, ту су се млади углавном распитивали колико смјерова ове године уписују и који су им најтежи предмети.

- Највише заинтересованих је за медицинске техничаре, јер са том струком има и највише шансе за запослење - рекла је професор Гордана Малић.

Медицина је сан и ученице Основне школе "Вук Стефановић Караџић" из Добоја Теодоре Лазић.

- Вољела бих да упишем медицинску како бих се одмах по завршетку средње школе запослила у иностранству као медицинска сестра - открива нам своје планове Лазићева.

Дајана Керезовић из бањалучке ОШ "Десанка Максимовић" жели да буде ветеринар.

- Волим животиње и вољела бих да се њима бавим цијелог живота - каже Керезовићева.

Много пажње привукла је и Саобраћајна школа из Добоја.

- Са нашим струкама млади лако могу пронаћи посао - поручили су са тог штанда.

Преко пута њих био је штанд Средње стручне школе из Дервенте, са експонатима из струке кожарство и обућарство.

Професор кожарства Косовка Тутњевић каже да ове године влада веће интересовање за ту струку него ранијих година.

- Млади почињу схватати да је добро бити обућар, јер ће тако брзо пронаћи запослење - истакла је Тутњевићева.

Министар просвјете и културе РС Дане Малешевић каже да су сајам организовали с циљем да ученицима представе занимања потребна привредницима.

- Жеље привредника, ученика и њихових родитеља ријетко се подударају. Нечија одлука да буде добар занатлија треба да буде част и понос, а не срамота - истакао је Малешевић.

Директор Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа Маринко Ђукић каже да треба образовати радну снагу која може одмах одговорити потребама послодаваца.

Сајам је први пут организовало Министарство просвјете и културе РС, у сарадњи са Републичком организацијом за развој малих и средњих предузећа и Унијом удружења послодаваца.

Послодавци

Потпредсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић рекао је да су привреди тренутно потребни сви занати, од металске индустрије, до грађевинарства, односно сва занимања у производњи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана