Ljeto iz snova u Kumboru za 1.840 djece

Dragana Keleč
Ljeto iz snova u Kumboru za 1.840 djece

Banjaluka - Novi drugari, igra, pjesma i smijeh dio su mozaika uspomena koji ove godine 1.840 mališana iz Srpske kao najljepši suvenir nose sa ljetovanja u Kumboru.

- To je nešto što se ne zaboravlja - kaže Milana Nastasić iz Bijeljine.

Talentovana djevojčica u Kumboru je boravila po drugi put zahvaljujući osvojenim nagradama na literarnom konkursu u okviru projekta "Socijalizacija djece RS". Projekat realizuju Javni fond za dječiju zaštitu i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, a zahvaljujući njemu mnogi dječaci i djevojčice prvi put su se susreli s morem.

- Predivno sam se provela. Dolazak na more i upoznavanje novih prijatelja najljepši su doživljaji, koje ću zauvijek pamtiti - srećno uzvikuje Milana Nastasić.

Kaže da je more divno, ali da posebnu draž daje druženje sa vršnjacima.

- Organizovali smo razne programe, pjevali, recitovali i igrali se - ističe Milana.

Oduševljenje ljetovanjem u Kumboru ne krije ni Anastasija Knežević iz Banjaluke. Ona je tamo bila prvi put sa banjalučkim Udruženjem četvoro i više djece.

-  Sve je prelijepo. More, plaža, sobe... Mnogo drugara sam upoznala i to ću pamtiti dok sam živa - priča Anastasija.

Projekat "Socijalizacija djece RS" pokrenut je 2002. godine, a od tada je 18.186 mališana boravilo na ljetovanju u Kumboru. Projektom su obuhvaćena socijalno ugrožena, djeca sa poteškoćama u razvoju i hroničnim oboljenjima, ali i izuzetno talentovani mališani koji su osvojili nagrade na raznim takmičenjima.

Uzrast djece

U projekat "Socijalizacija djece RS" uključena su djeca uzrasta od šest do 15, odnosno do 17 godina ako je riječ o mališanima sa poteškoćama u razvoju. Djeca u projektu učestvuju putem centara za socijalni rad i raznih udruženja.

- Sva djeca imaju priliku da pokažu šta znaju i mogu i vjerujemo da učešćem u ovom projektu jačaju samopouzdanje i sigurnost u sebe - istakli su u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana