Љето из снова у Кумбору за 1.840 дјеце

Драгана Келеч
Љето из снова у Кумбору за 1.840 дјеце

Бањалука - Нови другари, игра, пјесма и смијех дио су мозаика успомена који ове године 1.840 малишана из Српске као најљепши сувенир носе са љетовања у Кумбору.

- То је нешто што се не заборавља - каже Милана Настасић из Бијељине.

Талентована дјевојчица у Кумбору је боравила по други пут захваљујући освојеним наградама на литерарном конкурсу у оквиру пројекта "Социјализација дјеце РС". Пројекат реализују Јавни фонд за дјечију заштиту и Министарство здравља и социјалне заштите РС, а захваљујући њему многи дјечаци и дјевојчице први пут су се сусрели с морем.

- Предивно сам се провела. Долазак на море и упознавање нових пријатеља најљепши су доживљаји, које ћу заувијек памтити - срећно узвикује Милана Настасић.

Каже да је море дивно, али да посебну драж даје дружење са вршњацима.

- Организовали смо разне програме, пјевали, рецитовали и играли се - истиче Милана.

Одушевљење љетовањем у Кумбору не крије ни Анастасија Кнежевић из Бањалуке. Она је тамо била први пут са бањалучким Удружењем четворо и више дјеце.

-  Све је прелијепо. Море, плажа, собе... Много другара сам упознала и то ћу памтити док сам жива - прича Анастасија.

Пројекат "Социјализација дјеце РС" покренут је 2002. године, а од тада је 18.186 малишана боравило на љетовању у Кумбору. Пројектом су обухваћена социјално угрожена, дјеца са потешкоћама у развоју и хроничним обољењима, али и изузетно талентовани малишани који су освојили награде на разним такмичењима.

Узраст дјеце

У пројекат "Социјализација дјеце РС" укључена су дјеца узраста од шест до 15, односно до 17 година ако је ријеч о малишанима са потешкоћама у развоју. Дјеца у пројекту учествују путем центара за социјални рад и разних удружења.

- Сва дјеца имају прилику да покажу шта знају и могу и вјерујемо да учешћем у овом пројекту јачају самопоуздање и сигурност у себе - истакли су у Министарству здравља и социјалне заштите РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана