Ljekarska pomoć za državljane Slovenije uz evropsku karticu

D. K.
Ljekarska pomoć za državljane Slovenije uz evropsku karticu

Banjaluka - Državljani Slovenije za vrijeme privremenog boravka u Srpskoj ljekarsku pomoć mogu dobiti uz korišćenje Evropske kartice zdravstvenog osiguranja (EHIC).

Slovenci koji nemaju pomenutu karticu, kako ističu u Fondu zdravstvenog osiguranja RS, moći će dobiti potvrdu koja je privremeno zamjenjuje. U Fondu ističu da je obrazac koji su do sada koristili prestao da važi 31. decembra 2015. godine.

- Na osnovu predočenog EHIC-a u poslovnicama Fonda slovenačkim osiguranicima biće izdavani bolesnički listovi. U izuzetnom slučaju, zdravstvena ustanova u RS koja bude zbrinula slovenačkog osiguranika koji nije izvadio bolesnički list kontaktiraće sa Fondom radi njegovog naknadnog izdavanja - ističu u Fondu zdravstva RS.

EHIC je individualna kartica i svaki osiguranik mora da je posjeduje. U Fondu zdravstva podsjećaju da i osiguranici iz Austrije mogu koristiti evropsku karticu zdravstvenog osiguranja od 1. jula 2015. godine.

U Fondu zdravstva RS su podsjetili da njihovi osiguranici prije odlaska u Sloveniju, Austriju i druge zemlje sa kojima BiH ima potpisan sporazum o socijalnom osiguranju treba da izvade odgovarajuće ino-obrasce kako bi se u inostranstvu liječili o trošku Fonda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana