Љекарска помоћ за држављане Словеније уз европску картицу

Д. К.
Љекарска помоћ за држављане Словеније уз европску картицу

Бањалука - Држављани Словеније за вријеме привременог боравка у Српској љекарску помоћ могу добити уз коришћење Европске картице здравственог осигурања (EHIC).

Словенци који немају поменуту картицу, како истичу у Фонду здравственог осигурања РС, моћи ће добити потврду која је привремено замјењује. У Фонду истичу да је образац који су до сада користили престао да важи 31. децембра 2015. године.

- На основу предоченог EHIC-а у пословницама Фонда словеначким осигураницима биће издавани болеснички листови. У изузетном случају, здравствена установа у РС која буде збринула словеначког осигураника који није извадио болеснички лист контактираће са Фондом ради његовог накнадног издавања - истичу у Фонду здравства РС.

EHIC је индивидуална картица и сваки осигураник мора да је посједује. У Фонду здравства подсјећају да и осигураници из Аустрије могу користити европску картицу здравственог осигурања од 1. јула 2015. године.

У Фонду здравства РС су подсјетили да њихови осигураници прије одласка у Словенију, Аустрију и друге земље са којима БиХ има потписан споразум о социјалном осигурању треба да изваде одговарајуће ино-обрасце како би се у иностранству лијечили о трошку Фонда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана