Ljekari UKC RS pacijentkinji spasili ruku i vratili život u normalu

A. J. R.
Ljekari UKC RS pacijentkinji spasili ruku i vratili život u normalu

Banjaluka - Zahvaljujući spretnosti i znanju ljekara Univerzitetskog kliničkog centra RS moj život se vraća u normalu i nakon dužeg vremena svoju ruku, koju sam zamalo izgubila, moći ću da koristim.

Ispričala je ovo Marica Jusupović (78) iz Prnjavora kojoj su ljekari Klinike za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju zajedno sa vaskularnim hirurzima prije pet dana složenim hirurškim zahvatom spasili ruku.

- Prije operacije sam imala strašne bolove, noćima nisam spavala. Sada se osjećam odlično, rana me ne boli i veoma sam zahvalna ljekarima koji su mi pomogli - rekla je ona.

Načelnik Klinike za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju UKC RS Nikola Baroš pojasnio je da je Jusupovićevoj ustanovljen recidivirajući adenokarcinom, odnosno uznapredovali tumor koji se razvio na nadlaktici.

- Tumor je zahvatio i sve krvne sudove i živce i odluka onkološkog konzilijuma bila je da se uradi amputacija. Međutim, dobro organizovanim operativnim zahvatom tumor je odstranjen, a izvršena je i rekonstrukcija zahvaćenih krvnih sudova, te živaca podlaktice - rekao je Baroš i dodao da je operacija trajala četiri sata, te da je rekonstrukcija urađena transplantacijom živca i vene sa noge pacijenta, kao i autotransplantacijom kože.

Operativni rukovodilac tima i specijalista plastične hirurgije u UKC-u Miljan Petković kaže da je riječ o tumoru koji je osim kože i mekog tkiva zahvatio i glavnu arteriju koja hrani ruku, kao i živac koji je odgovoran za pokrete i osjećaj u šaci.

- Postoperativni oporavak teče odlično što pokazuje da smo uradili dobar posao - rekao je Petković.

Vaskularni hirurg Severin Dunović rekao je da je odmah nakon operacije ruka odmah počela da dobija normalnu boju i puls, što je bio glavni znak da je sve uspješno urađeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana