Љекари УКЦ РС пацијенткињи спасили руку и вратили живот у нормалу

А. Ј. Р.
Љекари УКЦ РС пацијенткињи спасили руку и вратили живот у нормалу

Бањалука - Захваљујући спретности и знању љекара Универзитетског клиничког центра РС мој живот се враћа у нормалу и након дужег времена своју руку, коју сам замало изгубила, моћи ћу да користим.

Испричала је ово Марица Јусуповић (78) из Прњавора којој су љекари Клинике за пластично-реконструктивну хирургију заједно са васкуларним хирурзима прије пет дана сложеним хируршким захватом спасили руку.

- Прије операције сам имала страшне болове, ноћима нисам спавала. Сада се осјећам одлично, рана ме не боли и веома сам захвална љекарима који су ми помогли - рекла је она.

Начелник Клинике за пластично-реконструктивну хирургију УКЦ РС Никола Барош појаснио је да је Јусуповићевој установљен рецидивирајући аденокарцином, односно узнапредовали тумор који се развио на надлактици.

- Тумор је захватио и све крвне судове и живце и одлука онколошког конзилијума била је да се уради ампутација. Међутим, добро организованим оперативним захватом тумор је одстрањен, а извршена је и реконструкција захваћених крвних судова, те живаца подлактице - рекао је Барош и додао да је операција трајала четири сата, те да је реконструкција урађена трансплантацијом живца и вене са ноге пацијента, као и аутотрансплантацијом коже.

Оперативни руководилац тима и специјалиста пластичне хирургије у УКЦ-у Миљан Петковић каже да је ријеч о тумору који је осим коже и меког ткива захватио и главну артерију која храни руку, као и живац који је одговоран за покрете и осјећај у шаци.

- Постоперативни опоравак тече одлично што показује да смо урадили добар посао - рекао је Петковић.

Васкуларни хирург Северин Дуновић рекао је да је одмах након операције рука одмах почела да добија нормалну боју и пулс, што је био главни знак да је све успјешно урађено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана