Kosovu dati barem status koji ima Brčko

Vedrana Kulaga
Kosovu dati barem status koji ima Brčko

Banjaluka - Politička borba za Kosovo i Metohiju mora se nastaviti, a srpska nacionalna zajednica se ne smije izgubiti i mora biti okupljena, da bi bio očuvan identitet i nasljeđe na tim prostorima.

Izjavio je to juče predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, poslije razgovora sa načelnicima srpskih opština i predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije u Banjaluci.

Dodik je rekao da je očigledno da međunarodna zajednica nizom aktivnosti dugoročno lomi poziciju srpske zajednice i dodao da je, podrškom tzv. nezavisnom Kosovu, ponizila i potcijenila Srbiju i srpski narod u cjelini.

- Međunarodna zajednica nastavlja to da radi, insistirajući na rješenjima u kojima se ne vidi zaštita srpske zajednice, ni srpske državnosti. Međunarodna zajednica je ta koja je, koristeći određene metode, koji su i nama na neki način poznati, korak po korak vršila integraciju Kosova mimo volje ne samo Srbije, već čitavog srpskog naroda - rekao je Dodik.

On je, govoreći o mogućnostima zakonodavne i izvršne vlasti, ukazao na nekorektnost u primjeni duplih aršina.

- Više Srba ima na Kosovu nego što u Brčko distriktu živi ljudi. Međunarodna zajednica je Brčkom dala status distrikta i izvršnu i zakonodavnu vlast. Ali, kada se radi o Srbima, onda su restriktivni - rekao je Dodik.

Istakao je da ako je problem pozivanje na statusno uređenje Srpske, zašto se onda na Kosovu ne uradi ono što je u Brčkom.

Načelnik Kosovskomitrovičkog okruga Radenko Nedeljković kazao je da je na Kosovu složeno i teško stanje.

- Kosovo i Metohija su kuća svih Srba. Naša je obaveza da nastavimo političku i demokratsku borbu. Želimo da ostanemo državljani Srbije - rekao je Nedeljković.

Srbija je, kako je kazao, izložena velikom pritisku i ucjenama.

U okviru saradnje sa srpskim opštinama i pomoći srpskom stanovništvu, vlada RS planira izgradnju objekta na sjeveru Kosova i Metohije, u kojem bi trebalo da bude smješten Kulturni centar RS.

Humanitarna akcija

U okviru pomoći za srpski narod na Kosovu juče je u Banjaluci počela velika humanitarna akcija “Za spas srpskog roda Kosova i Metohije”, koja će trajati do kraja godine. Akciju je podržao i blagoslovio i episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije, a medijski pokrovitelj je Radio-televizija RS.

Iz RS i BiH novac se može uplati na žiro račun Nove banke na broj 555-007-08556922-56 na ime Udruženje građana “Veterani FK Vrbas i prijatelji” Banjaluka, sa naznakom Humanitarna pomoć “Za spas srpskog roda Kosova i Metohije”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana