Косову дати барем статус који има Брчко

Ведрана Кулага
Косову дати барем статус који има Брчко

Бањалука - Политичка борба за Косово и Метохију мора се наставити, а српска национална заједница се не смије изгубити и мора бити окупљена, да би био очуван идентитет и насљеђе на тим просторима.

Изјавио је то јуче предсједник Републике Српске Милорад Додик, послије разговора са начелницима српских општина и представницима Срба са Косова и Метохије у Бањалуци.

Додик је рекао да је очигледно да међународна заједница низом активности дугорочно ломи позицију српске заједнице и додао да је, подршком тзв. независном Косову, понизила и потцијенила Србију и српски народ у цјелини.

- Међународна заједница наставља то да ради, инсистирајући на рјешењима у којима се не види заштита српске заједнице, ни српске државности. Међународна заједница је та која је, користећи одређене методе, који су и нама на неки начин познати, корак по корак вршила интеграцију Косова мимо воље не само Србије, већ читавог српског народа - рекао је Додик.

Он је, говорећи о могућностима законодавне и извршне власти, указао на некоректност у примјени дуплих аршина.

- Више Срба има на Косову него што у Брчко дистрикту живи људи. Међународна заједница је Брчком дала статус дистрикта и извршну и законодавну власт. Aли, када се ради о Србима, онда су рестриктивни - рекао је Додик.

Истакао је да ако је проблем позивање на статусно уређење Српске, зашто се онда на Косову не уради оно што је у Брчком.

Начелник Косовскомитровичког округа Раденко Недељковић казао је да је на Косову сложено и тешко стање.

- Косово и Метохија су кућа свих Срба. Наша је обавеза да наставимо политичку и демократску борбу. Желимо да останемо држављани Србије - рекао је Недељковић.

Србија је, како је казао, изложена великом притиску и уцјенама.

У оквиру сарадње са српским општинама и помоћи српском становништву, влада РС планира изградњу објекта на сјеверу Косова и Метохије, у којем би требало да буде смјештен Културни центар РС.

Хуманитарна акција

У оквиру помоћи за српски народ на Косову јуче је у Бањалуци почела велика хуманитарна акција “За спас српског рода Косова и Метохије”, која ће трајати до краја године. Aкцију је подржао и благословио и епископ рашко-призренски и косовско-метохијски Теодосије, а медијски покровитељ је Радио-телевизија РС.

Из РС и БиХ новац се може уплати на жиро рачун Нове банке на број 555-007-08556922-56 на име Удружење грађана “Ветерани ФК Врбас и пријатељи” Бањалука, са назнаком Хуманитарна помоћ “За спас српског рода Косова и Метохије”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана