Izrađuju plan za autoput kroz BiH

Srna
Izrađuju plan za autoput kroz BiH

Banjaluka - Institut za građevinarstvo IG iz Banjaluke, zajedno sa IPSA institutom iz Sarajeva, radiće na izradi planersko-studijske dokumentacije za jadransko-jonski autoput na dijelu kroz BiH, koji prolazi kroz Počitelj - Neum - Trebinje pa sve do granica sa Crnom Gorom.

U saopštenju Instituta se navodi da je ugovor, potpisan sa Ministarstvom komunikacija i transporta BiH, vrijedan 3,66 miliona KM, a obiman posao stručnjaci oba instituta realizovaće u narednih 18 mjeseci.

Dodali su da jadransko-jonski autoput predstavlja dio panevropskog jadransko-jonskog koridora koji povezuje Italiju, Sloveniju, Hrvatsku, BiH, Crnu Goru, Albaniju i Grčku.

- Konekcijom autoputa na koridoru 5C i budućeg jadransko-jonskog autoputa stvaraju se realne pretpostavke za uključenje BiH u makroregionalne sisteme srednje Evrope i regionalne asocijacije zemalja mediteranskog bazena - istakli su iz banjalučkog instituta.

U saopštenju su naveli da su ovih dana završili i veliki posao projektovanja i studije za poboljšanje puta na SEETO trasama Brod na Drini Foča - Hum i Sarajevo - Brod na Drini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana