Израђују план за аутопут кроз БиХ

Срна
Израђују план за аутопут кроз БиХ

Бањалука - Институт за грађевинарство ИГ из Бањалуке, заједно са ИПСА институтом из Сарајева, радиће на изради планерско-студијске документације за јадранско-јонски аутопут на дијелу кроз БиХ, који пролази кроз Почитељ - Неум - Требиње па све до граница са Црном Гором.

У саопштењу Института се наводи да је уговор, потписан са Министарством комуникација и транспорта БиХ, вриједан 3,66 милиона КМ, а обиман посао стручњаци оба института реализоваће у наредних 18 мјесеци.

Додали су да јадранско-јонски аутопут представља дио паневропског јадранско-јонског коридора који повезује Италију, Словенију, Хрватску, БиХ, Црну Гору, Албанију и Грчку.

- Конекцијом аутопута на коридору 5Ц и будућег јадранско-јонског аутопута стварају се реалне претпоставке за укључење БиХ у макрорегионалне системе средње Европе и регионалне асоцијације земаља медитеранског базена - истакли су из бањалучког института.

У саопштењу су навели да су ових дана завршили и велики посао пројектовања и студије за побољшање пута на СЕЕТО трасама Брод на Дрини Фоча - Хум и Сарајево - Брод на Дрини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана