Hvataju zadnji voz za nabavku udžbenika

Anita Janković i dopisnici
Hvataju zadnji voz za nabavku udžbenika

Banjaluka - Velike gužve u knjižarama, prodavnicama i na mjestima gdje se izdaju mjesečne karte vladale su juče širom RS, a glavni "krivci" za dugačke redove bili su đaci i njihovi roditelji koji su privodili kraju pripreme za početak nove školske godine.

Zvono za početak nastave oglasilo se jutros u 187 osnovnih i 92 srednje škole za 137.000 učenika pa prodavci danas očekuju još veću pomamu za udžbenicima i školskim priborom.

- Roditelji kupovinu knjiga uvijek ostave za početak nastave. Ovih dana vlada veliko interesovanje, zbog čega nastaju gužve. Naslovi koji su kasnije odštampani brže prodajemo pa malo-malo nam nestane istorije za sedmi i deveti razred i geografije za osmi - rekla je trgovac u banjalučkoj knjižari "Kultura" Danijela Romić. Ona je dodala da se školski pribor posljednjih dana rasprodaje kao alva.

- Najveće gužve očekujemo narednih dana, jer roditelji čekaju da djeci nastavnici kažu koje im knjige trebaju - kazala je Romićeva.

I u knjižari "Papirus" u Banjaluci smo zatekli veliki broj roditelja i đaka koji su došli da obave posljednje pripreme za početak nastave.

- Manje-više smo sve kupili. Ostali su udžbenici za strane jezike, koji su veoma skupi i pokoja sveska - priča majka Milena Dragičević.

Velike gužve juče su bile ispred kiosaka koji izdaju mjesečne karte za prevoz, kao i u buticima gdje su đaci zajedno za roditeljima kupovali patike, trenerke, pantalone i majice da bi prvog dana škole zablistali među svojim drugarima.

- Vadim sinu mjesečnu kartu za septembar. Poslije idem u nabavku garderobe. Prvi dan škole sve mora biti novo - kaže jedna Banjalučanka i dodaje da početak školske godine iziskuje troškove mnogo veće od prosječne plate u RS.

Gužva i dugački redovi obilježili su jučerašnji dan i u Prijedoru i Gradišci u kojima se tražio udžbenik više.

- Najviše se traže udžbenici za strane jezike kojih nije bilo prethodnih dana, kao i školski pribor - kazala je prodavac u prijedorskoj knjižari.

Prodavci u gradiškim knjižarama kažu da im nedostaje veliki broj udžbenika za učenike od šestog do devetog razreda te da ne znaju kada će stići.

- Prije nekoliko mjeseci sam naručila knjige za svoje dijete i do danas nisam uspjela sve da kompletiram. Nedostaje nam priroda i društvo za peti razred - rekla je Mirjana P.

U Doboju već 15 dana knjižare bilježe velike gužve.

- Očekujemo da će gužve potrajati još najmanje 15 dana. Imamo sve knjige izuzev stranih jezika. Gužve su bukvalno od samog otvaranja, od jutra pa sve do kada radimo - kažu u jednoj dobojskoj knjižari.

Prodavci u fočanskim knjižarama kažu da je tokom proteklog vikenda vladala velika trka za udžbenicima i školskim priborom.

- Mnogi su već pokupovali komplete udžbenika, a sada uglavnom dolaze roditelji po blokove, radne sveske i ostale sitnice - kažu u knjižari "Boban" u Foči.

Povodom početka nove školske godine gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović uručio je juče komplete udžbenika i školskog pribora za 18 osnovaca romske nacionalnosti, te novčanu pomoć za četvoro studenata i sedmoro srednjoškolaca u iznosu od po 500 KM. Lokalna uprava u Gradišci je za svu djecu romske populacije obezbijedila udžbenike od trećeg do četvrtog razreda.

Besplatni udžbenici

Vlada RS obezbijedila je i ove godine besplatne udžbenike za 10.422 đaka prvog i oko 10.500 učenika drugog razreda osnovnih škola za čije je namjene izdvojeno 945.300 maraka.

- Ove godine smo uputili preporuku svim školama da organizuju "Dane razmjene i poklanjanja udžbenika" sa ciljem obezbjeđivanja knjiga što većem broju đaka, posebno onima čiji roditelji nisu u mogućnosti da im ih priušte - kazali su u Ministarstvu prosvjete i kulture RS.

Bezbjednost saobraćaja

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS će tokom septembra povodom početka nove školske godine širom RS voditi kampanju "Zaštitimo djecu u saobraćaju", a na svim putevima kuda se kreću đaci kontrole će biti pojačane.

- U saradnji sa direktorima i pedagozima škola, za učenike nižih razreda biće organizovana predavanja o temi bezbjednog i pravilnog učešća pješaka u saobraćaju. Učenici će imati priliku da naučeno primijene u praksi i oprobaju se u ulozi policajaca - rekao je glavni inspektor u Jedinici za bezbjednost saobraćaja MUP-a RS Goran Šmitran.

Laktaši

Opštini Laktaši pripremila je poklone za 380 prvačića, koliko će ih danas prvi put sjesti u školske klupe, a prijem prvačića biće organizovan u sve četiri laktaške škole.

- Načelnik opštine Miroslav Kodžoman posjetiće prvačiće u Trnu, dok će mališane u slatinskoj, laktaškoj i aleksandrovačkoj školi dočekati zamjenik načelnika Milan Baštinac sa ostalim predstavnicima Opštinske uprave - saopštili su iz opštine Laktaši.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana