Хватају задњи воз за набавку уџбеника

Анита Јанковић и дописници
Хватају задњи воз за набавку уџбеника

Бањалука - Велике гужве у књижарама, продавницама и на мјестима гдје се издају мјесечне карте владале су јуче широм РС, а главни "кривци" за дугачке редове били су ђаци и њихови родитељи који су приводили крају припреме за почетак нове школске године.

Звоно за почетак наставе огласило се јутрос у 187 основних и 92 средње школе за 137.000 ученика па продавци данас очекују још већу помаму за уџбеницима и школским прибором.

- Родитељи куповину књига увијек оставе за почетак наставе. Ових дана влада велико интересовање, због чега настају гужве. Наслови који су касније одштампани брже продајемо па мало-мало нам нестане историје за седми и девети разред и географије за осми - рекла је трговац у бањалучкој књижари "Култура" Данијела Ромић. Она је додала да се школски прибор посљедњих дана распродаје као алва.

- Највеће гужве очекујемо наредних дана, јер родитељи чекају да дјеци наставници кажу које им књиге требају - казала је Ромићева.

И у књижари "Папирус" у Бањалуци смо затекли велики број родитеља и ђака који су дошли да обаве посљедње припреме за почетак наставе.

- Мање-више смо све купили. Остали су уџбеници за стране језике, који су веома скупи и покоја свеска - прича мајка Милена Драгичевић.

Велике гужве јуче су биле испред киосака који издају мјесечне карте за превоз, као и у бутицима гдје су ђаци заједно за родитељима куповали патике, тренерке, панталоне и мајице да би првог дана школе заблистали међу својим другарима.

- Вадим сину мјесечну карту за септембар. Послије идем у набавку гардеробе. Први дан школе све мора бити ново - каже једна Бањалучанка и додаје да почетак школске године изискује трошкове много веће од просјечне плате у РС.

Гужва и дугачки редови обиљежили су јучерашњи дан и у Приједору и Градишци у којима се тражио уџбеник више.

- Највише се траже уџбеници за стране језике којих није било претходних дана, као и школски прибор - казала је продавац у приједорској књижари.

Продавци у градишким књижарама кажу да им недостаје велики број уџбеника за ученике од шестог до деветог разреда те да не знају када ће стићи.

- Прије неколико мјесеци сам наручила књиге за своје дијете и до данас нисам успјела све да комплетирам. Недостаје нам природа и друштво за пети разред - рекла је Мирјана П.

У Добоју већ 15 дана књижаре биљеже велике гужве.

- Очекујемо да ће гужве потрајати још најмање 15 дана. Имамо све књиге изузев страних језика. Гужве су буквално од самог отварања, од јутра па све до када радимо - кажу у једној добојској књижари.

Продавци у фочанским књижарама кажу да је током протеклог викенда владала велика трка за уџбеницима и школским прибором.

- Многи су већ покуповали комплете уџбеника, а сада углавном долазе родитељи по блокове, радне свеске и остале ситнице - кажу у књижари "Бобан" у Фочи.

Поводом почетка нове школске године градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић уручио је јуче комплете уџбеника и школског прибора за 18 основаца ромске националности, те новчану помоћ за четворо студената и седморо средњошколаца у износу од по 500 КМ. Локална управа у Градишци је за сву дјецу ромске популације обезбиједила уџбенике од трећег до четвртог разреда.

Бесплатни уџбеници

Влада РС обезбиједила је и ове године бесплатне уџбенике за 10.422 ђака првог и око 10.500 ученика другог разреда основних школа за чије је намјене издвојено 945.300 марака.

- Ове године смо упутили препоруку свим школама да организују "Дане размјене и поклањања уџбеника" са циљем обезбјеђивања књига што већем броју ђака, посебно онима чији родитељи нису у могућности да им их приуште - казали су у Министарству просвјете и културе РС.

Безбједност саобраћаја

Припадници Министарства унутрашњих послова РС ће током септембра поводом почетка нове школске године широм РС водити кампању "Заштитимо дјецу у саобраћају", а на свим путевима куда се крећу ђаци контроле ће бити појачане.

- У сарадњи са директорима и педагозима школа, за ученике нижих разреда биће организована предавања о теми безбједног и правилног учешћа пјешака у саобраћају. Ученици ће имати прилику да научено примијене у пракси и опробају се у улози полицајаца - рекао је главни инспектор у Јединици за безбједност саобраћаја МУП-а РС Горан Шмитран.

Лакташи

Општини Лакташи припремила је поклоне за 380 првачића, колико ће их данас први пут сјести у школске клупе, а пријем првачића биће организован у све четири лакташке школе.

- Начелник општине Мирослав Коџоман посјетиће првачиће у Трну, док ће малишане у слатинској, лакташкој и александровачкој школи дочекати замјеник начелника Милан Баштинац са осталим представницима Општинске управе - саопштили су из општине Лакташи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана