Godišnjica pokolja nad Srbima u Jošanici: Nikoljdanske suze ne prestaju da teku

R. Đ.
Godišnjica pokolja nad Srbima u Jošanici: Nikoljdanske suze ne prestaju da teku

Foča - Dok se većina pravoslavnih Srba raduje Nikoljdanu, preživjeli svjedoci jošaničkog pokolja, koji se desio 19. decembra 1992. godine, sa tugom i bolom dočekuju ovaj dan. U pokolju, jednom od najmonstruoznijih na području Gornjeg Podrinja, muslimanska vojska iz Goražda ubila je 56 mještana i cijelo selo poharala, zavivši u crno brojne porodice.

Ni poslije više od četvrt vijeka nikoljdanske suze ne prestaju da teku i bole preživjele svjedoke. Dušanka Lalović iz Foče imala je samo 17 godina kada je pukom srećom umakla muslimanskom nožu u Jošanici.

- Ranom zorom počeo je krvavi pir, ubijen mi je otac Tomo, rodbina, komšije. Ma, sve je, čini mi se, nestalo u sekundi - priča Dušanka. Tog dana masakrirano je 56 Srba, među njima 21 žena i troje djece.

- Ako je neko mogao da ubije dijete od dvije i po godine, sedam i deset godina, koje se zvalo Danka, Dražen, Dragana, on je opasnost i za dijete koje se zove Lejla ili bilo koje drugo. Dok su na slobodi, opasnost su za sve građane BiH. A na slobodi su jer ih Tužilaštvo BiH nikada nije procesuiralo, a posjeduje sve dokaze i imena počinilaca. Pitam se svih ovih godina da li njih Tužilaštvo BiH zapravo štiti - zabrinuta je Dušanka. Godinama pokušava i kao preživjeli svjedok i kao član opštinske organizacije porodica poginulih da dođe do pravde.

- Više puta sam davala izjave istražnim organima, predmet je šetao od Tužilaštva u Trebinju, Hagu, Sarajevu, a  danas je u jednoj od ladica u Tužilaštvu BiH. Ubija me ćutanje pravosuđa više od bola koji godinama ne zacjeljuje - sa tugom priča Dušanka.

I juče su na grobljima preživjeli svjedoci i porodice pobijenih u Jošanici palili svijeće gledajući u nebo, vapeći za pravdom. Isto to čine već 26 godina u maju kada zvanično kod spomenika u Jošanici bude služen parastos za nedužno ubijene srpske civile.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana