Drvoprerađivačima stiže dva miliona kubika sortimenata

Svjetlana Đuričić
Drvoprerađivačima stiže dva miliona kubika sortimenata

Banjaluka - “Šume Republike Srpske” će u idućoj godini drvoprerađivačima plasirati oko 2,05 miliona metara kubnih šumskih drvnih sortimenata, od čega će polovinu činiti trupci.

Rečeno je to u petak tokom potpisivanja ugovora o isporuci šumskih drvnih sortimenata za 2019. godinu između “Šuma RS” i više od 300 kupaca drvoprerađivača.

Vršilac dužnosti direktora “Šuma Srpske” Zoran Stojičić rekao je da će se maksimalno raditi na realizaciji potpisanih ugovora.

- Plan proizvodnje šumskih drvnih sortimenata za 2019. godinu iznosi 2,05 miliona metara kubnih,  od čega je trupaca četinara 546.584, trupaca bukve 333.099  i trupaca hrasta 25.472 kubnih metara. Osnovni cilj je da zaključeni ugovori budu ispoštovani kako bi bila obezbijeđena sirovina za naše kupce - naglasio je Stojičić, dodavši da se nada da u idućoj godini neće dolaziti do većih problema u isporuci.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić rekao je da je ovo ministarstvo tražilo od “Šuma Srpske” da se ugovara količina sortimenata koja je predviđena planom sječe.

- Ranije smo imali dosta problema koje ćemo otkloniti u narednom periodu, a posebnu pažnju posvetićemo šumarstvu, te će se ponovo vratiti u fokus priča o sprečavanju izvoza trupaca iz BiH kako bi njima mogli da raspolažu domaći privrednici - rekao je Pašalić.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković kazao je da je namjera Vlade da riješi sve devijacije koje su postojale u proteklom periodu, jer u drvoprerađivačima prepoznaje strateške partnere za povećanje zaposlenosti, rasta plata i standarda.

- Finalni prerađivači drveta su opredijeljeni za izvoz, čime podižu pokrivenost uvoza izvozom, što je osnovni prioritet Vlade - naglasio je Višković.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i ministar energetike i rudarstva Petar Đokić i ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević.

Šinik

Sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta u Privrednoj komori Republike Srpske Lazo Šinik rekao je da Komora insistira da se ugovori za iduću potpišu ove godine.

- Vlada RS omogućila je onim drvoprerađivačima koji ispune uslove iz odluke o strateškim preduzećima da mogu računati na duži period snabdijevanja, odnosno pet godina, jer je to vrlo važno za njihov položaj na tržištu. Ukoliko se zaključeni ugovori u potpunosti realizuju, onda možemo biti zadovoljni - kazao je Šinik istakavši da ugovori za 2018. nisu u potpunosti ispoštovani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana