Дрвопрерађивачима стиже два милиона кубика сортимената

Свјетлана Ђуричић
Дрвопрерађивачима стиже два милиона кубика сортимената

Бањалука - “Шуме Републике Српске” ће у идућој години дрвопрерађивачима пласирати око 2,05 милиона метара кубних шумских дрвних сортимената, од чега ће половину чинити трупци.

Речено је то у петак током потписивања уговора о испоруци шумских дрвних сортимената за 2019. годину између “Шума РС” и више од 300 купаца дрвопрерађивача.

Вршилац дужности директора “Шума Српске” Зоран Стојичић рекао је да ће се максимално радити на реализацији потписаних уговора.

- План производње шумских дрвних сортимената за 2019. годину износи 2,05 милиона метара кубних,  од чега је трупаца четинара 546.584, трупаца букве 333.099  и трупаца храста 25.472 кубних метара. Основни циљ је да закључени уговори буду испоштовани како би била обезбијеђена сировина за наше купце - нагласио је Стојичић, додавши да се нада да у идућој години неће долазити до већих проблема у испоруци.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Борис Пашалић рекао је да је ово министарство тражило од “Шума Српске” да се уговара количина сортимената која је предвиђена планом сјече.

- Раније смо имали доста проблема које ћемо отклонити у наредном периоду, а посебну пажњу посветићемо шумарству, те ће се поново вратити у фокус прича о спречавању извоза трупаца из БиХ како би њима могли да располажу домаћи привредници - рекао је Пашалић.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић казао је да је намјера Владе да ријеши све девијације које су постојале у протеклом периоду, јер у дрвопрерађивачима препознаје стратешке партнере за повећање запослености, раста плата и стандарда.

- Финални прерађивачи дрвета су опредијељени за извоз, чиме подижу покривеност увоза извозом, што је основни приоритет Владе - нагласио је Вишковић.

Потписивању уговора присуствовали су и министар енергетике и рударства Петар Ђокић и министар привреде и предузетништва Вјекослав Петричевић.

Шиник

Секретар Удружења шумарства и прераде дрвета у Привредној комори Републике Српске Лазо Шиник рекао је да Комора инсистира да се уговори за идућу потпишу ове године.

- Влада РС омогућила је оним дрвопрерађивачима који испуне услове из одлуке о стратешким предузећима да могу рачунати на дужи период снабдијевања, односно пет година, јер је то врло важно за њихов положај на тржишту. Уколико се закључени уговори у потпуности реализују, онда можемо бити задовољни - казао је Шиник истакавши да уговори за 2018. нису у потпуности испоштовани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана