Драстично веће казне од сутра за бахате учеснике у саобраћају

Независне новине
Драстично веће казне од сутра за бахате учеснике у саобраћају

Бањалука - Дуго очекиване законске промјене из области безбједности саобраћаја у БиХ, а које предвиђају веће казне за бахате учеснике, сутра ступају на снагу.

Тако за прекорачење брзине од 30 км на час казна износити од 400 до 1.000 КМ, а рецимо за пјешака који прича на телефон чак 40 КМ!

Према очекивањима стручњака из ове области, то ће у знатној мјери ублажити црну и поражавајућу статистику на путевима у БиХ, а који сваке године однесу на стотине живота.

Представнички дом парламента БиХ усвојио је на сједници у септембру прошле године Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у Босни и Херцеговини, а који се значајно мијења када је казнена политика у питању.

Оштрије казне предвиђене су тако за прекорачење брзине од 20 до 30 км на час, а износиће од 100 до 300 КМ, док ће за прекорачење од 30 км на час, као што смо навели, казна износити од 400 до 1.000 КМ.

Новим измјенама предвиђају се и веће казне за кориштење мобилних телефона, као и за некориштење појаса.

Закон се никако неће допасти ни несавјесним пјешацима који уз шетњу прелазом мобилни телефон не испуштају из руке.

Кориштење ових уређаја, као и слушалица, на примјер, приликом прелажења пјешачког прелаза строго је забрањено и сматра се као саобраћајни прекршај за који је прописана казна од 40 КМ.

Разлога за задовољство неће имати ни возачи који су тек положили возачки испит и добили дозволу.

У прве двије године вожње законом му је забрањено да буде на цести од поноћи до пет часова ујутро.

Такође, уколико у року од двије године сакупи четири негативна бода, биће му трајно одузета возачка дозвола, након чега ће поново морати на полагање возачког испита.

Законски члан ће обрадовати све бициклисте јер више немају обавезу да носе  кацигу. Анализа је показала како је ова одредба негативно утицала на њих и дестимулисала кориштење овог превозног средства.

Свјетла за маглу, међу возачима популарна као "магленке", моћи ће да се стално користе, јер је закључено како не ометају друге возаче. Бахатим возачима који вожњу започињу шкрипом гума и буком такође је предвиђена казна од 40 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана