Dodik: Od sljedeće godine novo ministarstvo - za nove tehnologije i razvoj

Srna
Dodik: Od sljedeće godine novo ministarstvo - za nove tehnologije i razvoj

Banjaluka - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da Republika Srpska namjerava da početkom iduće godine formira posebno ministarstvo za nove tehnologije i razvoj, u čemu će nesumnjivo podršku pružiti i Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske /ANURS/.

Prije sjednice Organizacionog odbora za obilježavanje 25 godina od osnivanja ANURS, Dodik je rekao novinarima da bi to ministarstvo trebalo da se bavi primjenom tehničkih dostignuća postignutih u Srpskoj i svijetu.


“Ministarstvo bi trebalo da se bavi primjenom i implementacijom tehničkih rješenja koja bi mogla da podignu naše društvo na viši nivo u tehničkom smislu”, pojasnio je Dodik.

On smatra da je ANURS iza sebe ostavio značajne projekte, o čemu svjedoči i prvo izdanje Enciklopedije Republike Srpske i rad na sljedećim izdanjima, mnogi seminari, te njena uključenost u širu strukturu akademskih organizacija Evrope i svijeta.

“Vjerujemo da će u septembru, kada bude zvanično obilježavanje 25 godina postojanja i rada ANURS-a, u Banjaluci biti prisutan značajan broj domaćih i stranih akademika. To govori o tome kako se poima sama Akademija, koja Republici daje karakter u organizovanju ozbiljne zajednice”, rekao je Dodik.

Dodik je podsjetio da ANURS uspješno radila svih ovih godina i u uslovima društvene nestabilnosti i svakodnevne borbe za goli život, dodavši da je i te ratne 1993. godine, kada je Akademija i osnovana, postojala spoznaja i svijest o potrebi njenog formiranja.

“Najvažnije je da je ANURS sve vrijeme radila i funkcionisala. Oblast djelovanja Akademije uređena je zakonom i potrebama naučnih radnika da objasne važne društvene i naučne teme, da daju nasumnjiv pečat i posvjedoče o vremenu u kome se nalaze, ali i da daju putokaze za mnoge druge stvari”, naglasio je predsjednik Republike.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović smatra da činjenica je usred građanskog rata osnovana institucija kao što je ANURS govori da su i u to vrijeme ljudi razmišljali da sutra treba da dođe mir, da se radi, živi normalno i učestvuju u izgradnji savremenog svijeta.

“Sama činjenica da je ANURS danas u dobrim odnosima sa akademijama drugih država, da je priznata u mnogim institucijama širom Evrope i svijeta govori o tome da je ona jedan od promotera Republike Srpske i njenih stubova”, poručio je Čubrilović.

On smatra da građani Srpske mogu biti ponosni da dosadašnji rad ANURS-a.

Predsjednik ANURS Rajko Kuzmanović rekao je da Akademija ima šta da kaže i pokaže za ovu godišnjicu, jer je riječ o instituciji koja se bavi nizom važnih društvenih pitanja i ona je kao takva važan stub državnosti.

“ANURS je važan stub koji na određen način pokazuje da je situacija u Republici takva da u njoj postoji svijest građana da joj je potrebna jedna najviša naučna i umjetnička institucija kao što je Akademija”, naglasio je Kuzmanović.

Prema njegovim riječima, za to postoji i razumijevanje najviših organa vlasti, počev od predsjednika Republike, Narodne skupštine Republike Srpske i Vlade, zbog čega obilježavanje 25 godina od osnivanja ANURS-a treba da pokaže snagu i jedinstvo nauke, politike i vizije budućnosti Republike i srpskog naroda.

On je dodao da je svečano obilježavanje predviđeno za septembar ove godine i da će pokrovitelj obilježavanja biti predsjednik Republike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana