Четврти павиљон чека 280 најбољих студената

Данијела Стоканћ
Четврти павиљон чека 280 најбољих студената

Бањалука - Четврти павиљон Студентског центра "Никола Тесла" у Бањалуци, који ће бити други дом за најбољих 280 студената, свечано је јуче отворен, а ускоро слиједи расписивање конкурса за смјештај станара у новоизграђени објекат.

Ријеч је о павиљону са 140 двокреветних потпуно опремљених соба, са заједничким просторијама, као што су дневни боравци, читаонице, студентске љекарске ординације, вешерај, те техничке и административне просторије и позоришна сцена.

Сваки спрат новог павиљона, укупне површине 6.100 квадратних метара, има и чајну кухињу.

Предсједник Милорад Додик, који је заједно са ректором бањалучког Универзитета Миланом Матаругом отворио новоизграђени објекат, казао је да је студентски кампус у Бањалуци сада један од најсређенијих у региону.

- Свим студентима желим угодан боравак. Овдје ће бити много будућих професора, декана, ректора, предсједника влада и република - поручио је Додик, напоменувши да је павиљон изграђен и опремљен средствима Владе РС у износу од око 8,5 милиона КМ.

- Све је урађено по највишим европским стандардима. Осим спортске дворане, амбуланте, сада и зграде четвртог павиљона, настављамо да радимо и усавршавамо објекте Универзитета у Бањалуци - рекао је Додик.

Додао је да је раније реконструисана зграда Економског факултета и изграђен објекат Факултета политичких наука, истичући да је, када је ријеч о бањалучком Универзитету, преостала још изградња зграде Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета.

- Изградњом овог павиљона, затим Студентског дома на Палама и грађењем Студентског дома у Фочи, одговорили смо на све захтјеве и потребе универзитета у Бањалуци и Источном Сарајеву и студентских организација - казао је предсједник РС.

Ректор Универзитета у Бањалуци Милан Матаруга рекао је да ће павиљон ове седмице бити потпуно функционалан.

- То значи да управа Студентског центра "Никола Тесла" може да распише и конкурс за смјештај студената у нови објекат - нагласио је Матаруга, захваливши свима који су допринијели реализацији овог пројекта.

Отварање четвртог павиљона, према ријечима предсједника Студентског парламента бањалучког Универзитета Зорана Граховаца, показује опредијељеност власти РС и града да Бањалука буде студентски центар у правом смислу те ријечи.

- Овако модеран и опремљен објекат за смјештај студената сигурно ће им бити мотивација да више уче и раде, и самим тим усавршавају своје професионалне и радне вјештине - рекао је Граховац.

Градња павиљона почела је у априлу 2014. године.

Сертификат

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Сребренка Голић, на свечаности отварања четвртог павиљона, уручила је ректору Матаруги енергетски сертификат за овај објекат. Четврти павиљон СЦ "Никола Тесла" је прва јавна зграда у којој је спроведен поступак енергетског сертификовања, током којег су утврђене енергетске карактеристике упоређене са референтним вриједностима, те утврђен енергетски разред објекта.

Садржај павиљона

- 140 двокреветних соба

- дневни боравци

- читаонице

- студентске љекарске ординације

- вешерај

- чајне кухиње

- техничке и административне просторије

- позоришна сцена

_

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана