Мркоњић Град: Медвјед пред кућом направио крвави пир

Слободан Дакић
Мркоњић Град: Медвјед пред кућом направио крвави пир

Мркоњић Град - Домаћинство породице Ћоћкало, у селу Шибови на планини Лисини годинама је на удару дивљих звијери, нарочито медвједа, а у крвавом пиру у петак ујутру убијене су четири овце.

Самохрана мајка Милосавка Ћоћкало, која живи са троје мелољетне дјеце и са осамдесетједногодишњим свекром Вељком, каже да нема дана када не страхује од разјарене животиње, која их "редовно посјећује". 

- Медвјед је потргао бодљикаву жицу и провалио у тор који се налази надомак куће. Убио је једну овцу и однио је недалеко од тора и појео. Другој овци је откинуо главу, а још двије овце су угинуле од посљедица дивљања звијери - рекла је Милославка и додала да су она и свекар доживјели шок када су ујутру видјели уништено имање.

- Медвјед који је убио моје овце је вјероватно био огромна звјерка. У снијегу смо нашли његову стопу која је сигурно већа од броја чизме 44. Силна је грдосија, јер је једним ударцем успио да покида сву бодљикаву жицу на тору - испричао је Вељко.

Милосавка додаје да су се звијери осилиле.

- Дивље животиње слободно шетају селом, не плаше се ни лавежа паса. Иако смо готово сами на планини и дању и ноћу морам да закључавам кућу. Прошле године медвјед нам је убио краву, а прије тога једну јуницу, двоје телади и двије овце - испричала је Милосавка.

У планинском селу Шибови, на 1.200 метара надморске висине, живе само три породице са седморо чељади.

- Борим се да прехраним породицу и да дјецу школујем како знам и умијем. Живимо у овом беспућу, гдје дивље звијери слободно шетају дању и ноћу, плашећи се да ће у потрази за храном и нас напасти - прича Милосавка којој је муж погинуо у саобраћајној несрећи и сама брине се о имању.

Њена фарма са 18 крава и 98 оваца је једна од највећих у општини, али упркос томе никада није добила никакав подстицај.

Штета

Милосавка је рекла да су медвједи у посљедњих неколико година њеној продици причинили штету већу од 10.000 марака.

- Стално смо на удару медвједа, а надлежни ништа не предузимају да се спријечи дивљање звијери у нашем селу - жали се Милосавка.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана