Za posao u Njemačkoj bore se 34 preduzeća

Marijana Miljić
Za posao u Njemačkoj bore se 34 preduzeća

Banjaluka - Na konkurs za dodjelu detašmana za rad u Njemačkoj prijavile su se 34 firme iz RS, od kojih je sedam novih, odnosno do sada nisu konkurisale za dobijanje posla u ovoj zemlji, rekao je “Glasu Srpske” sekretar Komisije za raspodjelu detašmana u Privrednoj komori RS Stanko Ivaštanin.

Konkurs za dodjelu detašmana za rad u Njemačkoj istekao je u nedjelju, a prijave firmi poštom su stizale i prethodnih dana.

- Od prijavljenih firmi, njih 27 se i prethodnih godina prijavljivalo na konkurs - kazao je Ivaštanin i naglasio da će komisija u idućih 15 dana razmatrati sve pristigle prijave.

- Treba provjeriti da li su firme dostavile kompletne ponude, te da li ispunjavaju uslove za rad na tržištu Njemačke, kako bi na bazi toga komisija izvršila raspodjelu kontingenta detašmana - istakao je Ivaštanin.

On je naglasio da je najviše prijavljenih firmi iz oblasti građevinarstva i montažerskih radova, dok se ove godine prijavio nešto manji broj preduzeća iz oblasti izolaterskih radova u odnosu na prethodne.

Spoljnotrgovinska komora BiH je u saradnji sa entitetskim komorama raspisala početkom avgusta konkurs za dodjelu radnih dozvola - detašmana za 2012/2013. godinu u Njemačkoj.

- Srpskoj pripada jedna trećina od ukupno 2.000 detašmana za BiH, tačnije 666 dozvola - rekao je Ivaštanin.

Preduzeća u Srpskoj iz oblasti građevinarstva dobiće 208 dozvola, dok će firmama koje se bave izolaterskim radovima biti dodijeljene 124 dozvole, a ostalim djelatnostima 197 dozvola za obavljanje posla u Njemačkoj.

U banjalučkom preduzeću “SG Inzinjering”, koje se bavi građevinskim radovima, kazali su da su se i ove godine prijavili za dodjelu detašmana.

- Već nekoliko godina imamo poslove na tržištu Njemačke i nadamo se da ćemo i ove godine dobiti dozvole za rad. Preduzeća u Srpskoj nemaju dovoljno posla, zbog čega im je izlazak na tržište Njemačke šansa za “preživljavanje” i dobru zaradu - kazali su u ovom preduzeću.

Vlasnik građevinske firme “Gipser” iz Doboja Dragan Čanić ranije je rekao da se već 14 godina prijavljuje za dodjelu detašmana za rad u Njemačkoj.

- Posla na tržištu Njemačke ima dovoljno. Pored toga, naši radnici u ovoj zemlji imaju veću platu nego u RS - rekao je Čanić.

Vrijednost radova

U Privrednoj komori ranije su rekli da ukupna vrijednost radova koje firme iz Srpske izvode u Njemačkoj iznosi od 40 do 50 miliona KM godišnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Cijena nafte u porastu
Cijena nafte u porastu
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana