Šećerana iz stečaja traži novi početak

Marina Čigoja
Šećerana iz stečaja traži novi početak

Bijeljina - Privremeni stečajni upravnik bijeljinske "Šećerane" Lazo Đurđević predložio je juče sudu da otvori stečaj u ovoj fabrici navodeći da je nesolventna i da su ispunjeni svi uslovi za to.

U rukovodstvu preduzeća, međutim, kažu da otvaranje stečaja ne znači kraj za "Šećeranu", a optimizam gaje na interesovanju ozbiljnog strateškog partnera koji je spreman da kupi fabriku.

Na ročištu, koje je održano u Okružnom privrednom sudu u Bijeljini, Đurđević je rekao da je dio nepokretne imovine "Šećerane" pod hipotekom, ali da postoji dovoljno imovine koja nije pod zalogom i čijim bi unovčavanjem mogli biti namireni troškovi stečajnog postupka. Đurđević je naglasio da fabrika, s obzirom na to da već pet godina ne radi, ne bi mogla samostalno nastaviti proizvodnju, ali da bi u slučaju da se pojavi strateški partner, mogla početi sa radom, jer je imovina dobro očuvana.

- Ukoliko budem izabran za stečajnog upravnika, u najkraćem roku ću izraditi stečajni plan tako da bi i potencijalni strateški partner mogao ući u fabriku - kazao je Đurđević.

Vršilac dužnosti direktora "Šećerane" Meho Fafulić je istakao da je još ranije bilo jasno da fabrika ne može izmiriti dugovanja prema povjeriocima i da je stečaj jedino realno rješenje.

- Očekujem da će sud već danas donijeti rješenje o otvaranju stečaja. Molio sam da taj proces bude ubrzan što je više moguće, jer smatram da otvaranje stečaja nije kraj za "Šećeranu". U posljednji mjesec nekoliko puta je u fabriku dolazio potencijalni partner iz Banjaluke koji je veoma zainteresovan da preuzme "Šećeranu" - rekao je Fafulić, ali nije želio da otkrije o kome se radi.

"Šećerana" je prošle godine vraćena u državno vlasništvo RS nakon što je Vrhovni sud RS osudio njenog dotadašnjeg većinskog vlasnika Zorana Ćopića na četiri godine zatvora i trajno mu oduzeo imovinu vrijednu oko 20 miliona maraka, za koju je utvrđeno da ju je stekao pranjem novca narko-bosa Darka Šarića. Ćopiću je tada, između ostalog, oduzeto i 10,8 miliona akcija "Šećerane" koje čine 51 odsto kapitala tog preduzeća.

Fabrika šećera je prestala da radi 1993. godine, a u stečaj je otišla 2007. godine. Ćopićevo preduzeće "Agrokop" je preuzelo većinski paket akcija 2010. godine, ali je proizvodnja ponovo zaustavljena nakon njegovog hapšenja.

Obaveze

Obaveze "Šećerane" iznose 22,19 miliona KM, a najveći dug je prema dobavljačima i iznosi 14,82 miliona i radnicima koji potražuju 6,13 miliona KM. Knjigovodstvena vrijednost fabrike je smanjena sa 29 miliona na 24,5 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Cijena nafte u porastu
Cijena nafte u porastu
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana