Bescarinski izvoz u četiri zemlje

Marina Čigoja
Bescarinski izvoz u četiri zemlje

Trondhajm - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ministri zemlja članica Evropskog udruženja slobodne trgovine (EFTA) potpisali su danas u norveškom gradu Trondhajmu Sporazum o slobodnoj trgovini između BiH i EFTA.

Iz ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH juče je saopšteno da je sporazum potpisan u okviru redovnog zasjedanja Ministarske konferencije zemalja članica EFTA odnosno Švajcarske, Norveške, Islanda i Lihtenštajna.

- Potpisivanje ovog sporazuma predstavlja potvrdu težnje dvije strane da se, kroz dogovorenu liberalizaciju tržišta robe i usluga, kreiraju uslovi za dalji razvoj, kao i za unapređenje trgovinske i ekonomske saradnje na obostranu korist - rekao je Šarović.

On je istakao da, pored potencijalno pozitivnih efekata ovog sporazuma za privredu BiH, koji se u relativno kratkom vremenskom periodu mogu očekivati kao rezultat otvaranja tržište EFTA zemalja od 13 miliona stanovnika, dugoročno ovaj sporazum predstavlja značajan korak naprijed u evro integracijama BiH, u pravcu njene pune integracije u tzv. "Evropski ekonomski prostor", zasnovan na slobodi kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala. 

Evropsko udruženje slobodne trgovine (EFTA) predstavlja asocijaciju koja ujedinjuje tržišta Švajcarske, Norveške, Islanda i Lihtenštajna u oblasti trgovine, uspostavljenu sa ciljem da obezbijedi okvir za liberalizaciju trgovine robom među njenim članicama.

Pregovori o zaključivanju Sporazuma o slobodnoj trgovini između BiH i EFTA započeti su na osnovu Odluke Predsjedništva BiH  krajem marta 2011. godine. 

Od zemalja regiona BiH je posljednja zemlja koja zaključuje ovaj sporazum sa EFTA.

Pored međusobne liberalizacije trgovine tri zemlje EFTA, Island, Lihtenštajn i Norveška, od 1994. godine imaju Sporazum o Evropskom ekonomskom prostoru (EEA) sa EU koji predviđa uključivanje zakonodavstva EU koji pokriva četiri slobode i to slobodu kretanja robe, usluga, radne snage i kapitala u 30 država.  Švajcarska formalno  nije dio EEA Sporazuma, ali ima bilateralni sporazum sa EU koji u suštini takođe podrazumijeva harmonizaciju zakonodavstva.

EFTA

Zemlje EFTA su, zaključivanjem brojnih sporazuma o slobodnoj trgovini sa trećim zemljama širom svijeta, stvorile jednu od najvećih svjetskih mreža slobodne trgovine koja pokriva oko 80 odsto spoljnotrgovinske razmjene sa ostatkom svijeta, a pregovori sa još nekim zemljama su u toku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana